Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/johan-svedjedal-far-eva-bonniers-stipendium/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Johan Svedjedal får Eva Bonniers stipendium

Johan Svedjedal har skrivit ”Den nya dagen gryr” om Karin Boye.
Johan Svedjedal har skrivit ”Den nya dagen gryr” om Karin Boye. Foto: Dan Hansson

Författaren och mångårige DN-medarbetaren Johan Svedjedal får Stiftelsen Eva Bonniers stipendium för sin bok om Karin Boye.

Johan Svedjedal är författare, professor i litteraturvetenskap och sedan många år medarbetare i DN Kultur. Nu får han Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium på 50.000 kronor för sin bok ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv”.

Läs mer: Recension av Johan Svedjedals ”Den nya dagen gryr” 

I motiveringen står bland annat att Svedjedal synliggör ”en av våra mest lästa och älskade poeter ur ett delvis nytt perspektiv”, och att han skildrar ”både den professionella författaren och den radikala och komplexa kvinnan i sin tid”.

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond bildades 2015 och var en 70-årsgåva till Eva Bonnier från hennes fem barn. Syftet är att understödja facklitteratur om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten.

Det första stipendiet delades ut 2017 och gick till författaren Nina Björk.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.