Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/johannes-ohman-blir-ny-chef-for-dansens-hus/

Kultur

Johannes Öhman blir ny chef för Dansens hus

Johannes Öhman flyttar tillbaka till Stockholm efter några år i vid Berlins statsbalett.
Johannes Öhman flyttar tillbaka till Stockholm efter några år i vid Berlins statsbalett. Foto: Vanni Jung Ståhle

Han har varit chef på Göteborgsoperan och Kungliga baletten, och kommer senast från Berlins statsbalett. Nu står det klart att Johannes Öhman blir ny chef för Dansens hus i Stockholm.

Det blir tvära kast för den 52-årige balettchefen, som kommer att byta Berlin mot Stockholm. Från den 1 januari 2021 blir Johannes Öhman chef för Dansens hus, landets största gästspelsscen för dansare.

– Livet är kort och jag tror att jag för tillfället är klar med den typen av jobb som jag har haft i Tyskland. Det finns en fara i att börja upprepa sig, säger han.

Sedan augusti 2018 har Johannes Öhman varit chef på Berlins statsbalett, men snart är det alltså slut med det. I bagaget har han med sig erfarenheter av att jobba i en annorlunda arbetsplatskultur.

Johannes Öhman
Johannes Öhman Foto: Vanni Jung Ståhle

– Jag har blivit mindre ängslig för vad folk tycker och tänker. I Berlin är det väldigt hierarkiskt, en konflikt kan gå från 0 till 100 och det blir ganska turbulent. Det har gjort att jag har fått mer skinn på näsan. I Sverige är det tvärtom, man kan ha fem möten trots att alla redan vet vad beslutet kommer att bli.

Han är kritisk mot att dansen inte värderas högre av svenska kulturpolitiker och menar att dans som kulturform har hamnat i skymundan.

– Här i Sverige är dansen långt ner i hackordningen. Dansens existens måste alltid rättfärdigas. I Tyskland finns det en större publik och där har dansen en mer självklar plats. Det är en stor skillnad. För mig kommer det att bli en omställning. 

Utöver de kulturella skillnaderna är Dansens hus till skillnad från statsbaletten en gästspelsscen utan fast dansensemble.

– Det ska bli ganska skönt, faktiskt. Jag älskar att jobba med dansare, det är mitt skrå. Men det är också väldigt tidskrävande. Jag tror att det är ett perfekt läge för mig att gå in på rakare ”curatoriskt” arbete. Den administrativa delen av arbetet är större än vad många tror.

Johannes Öhman
Johannes Öhman Foto: Vanni Jung Ståhle

Johannes Öhman känner inte att han tar ett steg nedåt när han nu byter statsbaletten i Berlin mot Dansens hus.

– Absolut inte, tvärtom. Det är två helt olika jobb, det är äpplen och päron. Det går inte att jämföra. Det enda som är likt är det administrativa arbetet. Det är nog det som blir min biljett in, säger Johannes Öhman och skrattar.

När Johannes Öhman tillträder som chef firar Dansens hus 30 år i sin nuvarande lokal, och om några år ser han gärna att just hans scen blir det självklara valet för artister och premiärföreställningar. För att nå dit förhåller han sig ödmjuk inför verksamhetens historia, och vill fortsätta att jobba med både bredd och spets.

– Det har visats otroligt mycket bra dans på Dansens hus, såväl nationell som internationell. Jag är ödmjuk inför alla mina företrädare som har gjort jättebra jobb på olika sätt. Det gäller att förvalta det och att attrahera en publik. Det kan ta lång tid, särskilt när man introducerar nya koreografer och grupper. Det är en utmaning, men jag är inte orolig.

Johannes Öhman ersätter Annelie Gardell, som vid årsskiftet lämnade Dansens hus efter sex år som teaterchef. Från den 1 mars ansvarar Johannes Öhman för det konstnärliga ledarskapet och programläggningen, och den 1 januari 2021 tillträder han som teaterchef fullt ut.

Läs mer:

Annelie Gardell slutar på Dansens Hus

DN gratulerar: Johannes Öhman

Johannes Öhman ny konstnärlig chef på Staatsballett Berlin