Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/johar-bendjelloul-pengarna-gor-mer-nytta-hos-filmarna-an-i-var-kassakista/

Film

Johar Bendjelloul: Pengarna gör mer nytta hos filmarna än i vår kassakista

DN-journalisten Johar Bendjelloul.
DN-journalisten Johar Bendjelloul. Foto: Beatrice Lundborg

DN-journalisten Johar Bendjelloul, grundare av Malikfonden som stöttar dokumentärfilmsprojekt, utlyser i år hela tre stipendier om minst 8.000 euro.  

Vad är skälet till att fonden i stället för ett stipendium stöttar tre filmare i år?

– Vi befinner oss i en exceptionell situation med coronakrisen och väldigt många människor har förlorat väldigt mycket inkomster. Dokumentärbranschen har nästan lamslagits. Så vi vill i år använda alla de pengar vi har i fonden för att de gör mer nytta hos filmarna nu än i vår kassakista. 

Hur har ni märkt nyttan av era stipendier?

– Det visar det stora suget, det finns ganska lite pengar att söka i början på ett filmprojekt, early stage-pengar. Vi får alltid väldigt många ansökningar från hela världen och har en internationell jury som bedömer bidragen. Det har varit väldigt kul att se vad stipendierna kunnat användas till och hur det gått för deras filmer, nu senast ”Scheme birds” av Ellinor Hallin och Ellen Fiske. 

Vad hoppas du att de tre kommande filmerna ska berätta för historier?

– Bra berättelser är det vi söker. Jag hoppas att vi inte bara får in ansökningar för coronadokumentärer nu. Vi delar ut stipendier i min bror Malik Bendjellouls anda – filmer med internationell gångbarhet, gör-det-själv-anda och en innovativ visuell känsla. Det finns ju också andra saker i livet att berätta, till exempel filmer om musik. Musik låg Malik väldigt nära hjärtat.