Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/john-lundvik-klattrar-en-placering-i-eurovision-efter-rostningsmiss/

Kultur

John Lundvik klättrar en placering i Eurovision efter röstningsmiss

John Lundvik framförde bidraget ”Too Late For Love” under Eurovision song contest. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges bidrag i Eurovision song contest klättrar från en sjätte till en femte plats. Orsaken är ett misstag i rösträkningen som enligt EBU berodde på ”den mänskliga faktorn”.

I lördagens Eurovisionfinal fick hundramiljontals tv-tittare se hur den svenske artisten John Lundvik fick sina vinstdrömmar krossade när de sista poängsiffrorna skulle redovisas. Svensken landade på en sjätteplats, direkt efter det norska bidraget som kom femma.

Nu får Lundvik en liten anledning att jubla. Den europeiska radio- och tv-unionen EBU meddelar i ett uttalande att slutresultatet som presenterades i direktsändningen var inkorrekt, på grund av ”den mänskliga faktorn”.

En konsekvens blir att den svenska melodin ”Too late for love” klättrar en placering och slutar femma. Norges bidrag ”Spirit in the sky” å andra sidan puttas ner till en sjätteplats.

John Lundvik kommenterar beskedet i en skriftlig kommentar till DN.

– Kul! Men en femteplats kommer inte att förändra min upplevelse av vår fantastiska resa från Mello-vinst till Eurovision, säger han.

Att Sveriges uppryckning sker på bekostnad av Norges topp fem-placering verkar inte bekomma Tom Hugo Hermansen, en av medlemmarna i gruppen Keiino som framförde det norska bidraget.

– Eftersom jurysystemet tydligen är så pass opålitligt kan det vara så att de upptäcker att vi saknar några poäng och klättrar igen, säger han till norska Verdens Gang.

I lördags kom beskedet att den belarusiska juryn diskvalificerats, på grund av att de gick ut för tidigt med uppgifter om hur de röstat i tisdagens semifinal.

Diskvalificeringen ledde till att EBU vidtog åtgärder för att ersätta de belarusiska poängen. Någonstans i rösträkningen slog det dock slint, och resultatet har därför behövt revideras.