Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jonas Dahlberg om Utøyabeslutet: Anmärkningsvärt

3D-bild av "Memory wound" (Minnenas sår) av Jonas Dahlberg. Verket skulle bli ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt på en udde på fastlandet med utsikt över ön Utøya.
3D-bild av "Memory wound" (Minnenas sår) av Jonas Dahlberg. Verket skulle bli ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt på en udde på fastlandet med utsikt över ön Utøya. Foto: Jonas Dahlberg studio

Den norska regeringen tror inte på konstens roll för att bearbeta sorgen efter Utøya. Det menar konstnären Jonas Dahlberg, sedan planerna på hans minnesmärke "Memory wound" skrotades förra veckan.

Svenske Dahlberg har tidigare varit försiktig med att uttala sig, men i veckan gav han sin syn i en debattartikel i Aftenposten.

Konsten har en särskild roll när det gäller att bearbeta svåra händelser, menar Dahlberg. Därför tycker han att det är anmärkningsvärt att den norska regeringen tagit ansvaret för minnesmärket från Koro, den norska motsvarigheten till Statens konstråd, och flyttat det till statliga förvaltningsbolaget Statsbygg.

Läs mer: Birgitta Rubin: Så sanslöst sorgligt och fegt av Norge att stoppa ”Memory wound”

”Det väsentliga i detta är inte i första hand att regeringen stoppar arbetet med just dessa minnesplatser som jag fått förtroendet att arbeta med, utan att regeringen så tydligt markerar att de överhuvudtaget inte tror på konstens roll i detta. Det är minst sagt anmärkningsvärt, också i ett internationellt perspektiv”, skriver han.

Dahlberg ställer sig också frågande till varför man samtidigt har valt att stoppa hans andra minnesmärke, det i regeringskvarteren i Oslo.

Norges kommunminister Jan Tore Sanner avisar påståendet om att regeringen inte tror på konstens roll.

”Ett nationellt minnesmärke kommer självklart att inneha konstnärliga kvaliteter. Om Dahlberg själv önskar är det öppet för honom att dras in i det vidare arbetet”, skriver han i en kommentar till Aftenposten.

Läs mer: Norska staten stoppar ”Memory wound”

Samtidigt höjs flera röster i Norge mot regeringens planer.

Dahlberg får medhåll av Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi vid universitetet i Oslo. I en debattartikel i Aftenposten skriver han att den norska regeringens visar "beröringsskräck" för det nationella traumat efter terrordåden 2011.

En av dem som försvarat "Memory wound" är Jørn Christian Mortensen, rektor för Konsthögskolan i Oslo, som kallar beslutet "sorgligt, eftersom det här väldigt vackra konstverket aldrig kommer att uppföras", enligt The Guardian.

Dahlberg avböjer att kommentera saken ytterligare för TT.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.