Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jonas Dahlbergs konstverk i farozonen – ny plats föreslås för Utøya-monument

”Memory wound”.
”Memory wound”. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Jonas Dahlbergs omstridda monument för offren vid Utøya-attentatet riskerar att inte bli av. Den nationella stödföreningen för anhöriga och AUF vill undvika rättegång och föreslår att minnesplatsen i stället förläggs nära båtkajen på fastlandet.

”Memory wound”, det konstverk som var tänkt att uppföras på fastlandsudden Sørbråten med utsikt över Utøya, har skjutits upp eftersom lokalinvånare motsatt sig idén. I juni 2016 stämde en grupp närboende staten för förslaget, som de anser vara ”mycket olämpligt”.

Konstvärldens makthavare: Se till att Utøyamonumentet blir av

Jonas Dahlbergs monument, där ett stycke av en udde skurits bort, är tänkt att hedra offren för Anders Behring Breiviks terrorattentat mot Utøya och regeringskvarteret i Oslo där 77 personer mördades.

Med förslaget att flytta minnesplatsen hoppas AUF och den nationella stödgruppen undvika en "upprörande och ovärdig" rättsprocess.

– Det finns så starka känslor kring Sørbråten. Flera grannar var hjältarna som hjälpte oss den 22 juli. Vi tror att vi inte kan ha ett minnesmärke som innebär en så pass splittrande och en upprörande rättssak. Detta skulle kunna vara en möjlig lösning, säger Mani Hussaini, ordförande i AUF till NRK.

Björn Wiman: Jonas Dahlberg visar hur konsten kan skära sig in i oss

Omgående kommer dock protester även mot den nya platsen som föreslagits. Gruppen av närboende förutspår att ännu fler grannar, som också var involverade i räddningsaktionerna, kan drabbas. Därmed kvarstår stämningsansökan som ska hanteras av domstolen i april.

– Förslaget kom plötsligt. Vi var inte ens med och visste inte vad som skulle komma. Vi vill gärna ha velat delta i processen, säger Jørn Øverby, lokalpolitiker och granne, till NRK.

Svein Bjørkås, direktör vid Koro som förvaltar statens konst i det offentliga rummet, säger han har förståelse för att AUF och den nationella stödgruppen föreslår en ny plats för ett minnesmärke. Bjørkås uppger samtidigt att konstnären Jonas Dahlberg är informerad om händelseutvecklingen.

– Han är medveten om att konstverkets existens står på spel med anledning av försöket att undgå en rättssak mellan staten och de närboende. Han är självklart inte glad för det. Men det är bara ett förslag, och situationen har inte förändrats ännu. Vi får se vad som händer härnäst, säger Svein Bjørkås till NRK.

”Memory wound” fick DN:s Kulturpris 2017. DN söker Jonas Dahlberg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.