Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Helvetet är för de andra – och vi är med och skapar det

Parul Sharma
Parul Sharma Foto: Mattias Ahlm SR

Parul Sharma gör inga försök att dölja sin ilska. Rösten bryts, väser nästan ibland, när hon riktar sig direkt mot sina belackare inom näringslivet, politiken och idrottsrörelserna. Belackarna som avfärdar henne som aktivist och idealist.

Hon arbetar som människorättsjurist med inriktning på hållbarhetsfrågor. Kanske inte den sexigaste professionen när årets sommarvärdar skall sammanfattas, men kanske den viktigaste. Vilket inte nödvändigtvis innebär att Sharmas program kommer att föda nya ”aktivister” och ”idealister” ur hängmattornas kokonger. En bit in i programmet försäkrar hon att ”det här är ingen föreläsning med procentsatser”. Dittills har hon i sitt program nämnt 20 siffror och procentsatser.

Det är förvisso skrämmande siffror, om hur företagen i princip struntar i att följa upp leverantörers etiska avtal och att 80 procent av svenska sexköp sker utomlands.

Läs mer: ”Företagens hållbarhetsarbete mest bullshit”

Men det är siffror, och många fler skall följa. Det krävdes en bild på en ilandfluten, drunknad flyktingpojke för att öppna världens ögon för den alltjämt pågående flyktingkatastrofen. Opinionen kring mänskliga rättigheter beror på bilder av individer, berättelser om enskilda människor.

Och visst berättar Sharma om människor hon mött, offer för Olympiabyar, industrialisering, barnarbete och prostitution. Men hon lyckas inte riktigt få de adjektivtunga skildringarna av blanka ögon och barfotabarn att fästa. Vrede är inte alltid den mest övertygande retoriken och patos faller ofta platt. Det förväntade segmentet om hennes egen vidriga barndom drabbar, men kanske kunde hon ha berättat mer om sina möten med de där belackarna, företagsledarna, de högtflygande kostymerna med sina cyniska, himlande blickar och menande harklingar. Det är ett perspektiv som antyds när hon som ett av låtvalen spelar ledmotivet till tv-serien ”House of Cards”. Lite mer av den kylan hade nog behövts för att påminna Sommar i P1:s semesterparadisiska lyssnare om att vi är medskapare till många andras helveten.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.