Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jonas-thente-sociometern-ar-var-tids-viktigaste-matarlarv/

Kultur

Jonas Thente: Sociometern är vår tids viktigaste mätarlarv

Älska mig Foto: Frank Augstein

För att förstå debatten som dragit igång om möjligheter till fortplantning krävs egentligen bara ett ord: sociometer, skriver Jonas Thente.

Helgerna har jag ägnat åt att bemästra det vidriga men dessvärre väsentliga monstrum som kallas sociala medier. Och genvägen till att förstå sig på något går som vanligt genom att berika sitt språk. Så hittade jag begreppet sociometer. Det myntades av evolutionspsykologen Mark Leary i mitten av 1990-talet och är en inre mätare på hur vi ter oss i andras ögon. En hög självuppfattning är alltså mindre viktig: det viktiga är hur vi uppfattar att andra ser på oss. 

Det där är något vi tidigare har hållit privat, men med sociala medier har sociometern fått en teknisk förlängning och blivit offentlig. Ens värde bedöms i andras uppskattning i form av gillanden och positiva kommentarer. Nu känns det enklare att förklara varför den svenska politiska debatten efter nyår har bestått i en diskussion mellan några enskilda folkvalda och deras respektive kohorter om deras respektive möjligheter och förmåga till fortplantning. Det är hit vi har kommit. Gott nytt.