Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jonas-thente-stallde-alex-schulman-villkor-for-sin-medverkan/

Kultur

Jonas Thente: Ställde Alex Schulman villkor för sin medverkan?

Anna Hedenmo och Alex Schulman. Foto: David Herngren/SVT

Alex Schulmans besök hos Anna Hedenmo har fått professor Lars Lönnroth att reagera, skriver Jonas Thente.

Snytingarna mot SVT:s bokbevakning haglar sedan det stått klart att programmet Go’kväll ”föryngrar” sig genom att ta bort de boktips som Ingalill Mosander stått för. Därmed är all litteraturkritisk verksamhet utrensad. SVT hänvisar till att man fortfarande kommer att gästas av författare. 

Kanske som det i veckan sända Min sanning, där Anna Hedenmo möter författaren Alex Schulman. Programmet har fått professor Lars Lönnroth att ryta till på Facebook: ”Hur är det möjligt att intervjua Schulman under en hel timme utan att komma in på de allvarliga och välgrundade anklagelser som riktats mot honom för grova lögner och förtal?”. 

Skriver Lönnroth och syftar på Schulmans senaste bok ”Bränn alla mina brev”, som bland annat handlar om Olof Lagercrantz och Sven Stolpes rivalitet. ”Ställde Schulman krav på skonsamhet för att medverka?” avslutar Lönnroth ilsket.

Drog SVT på sig silkesvantarna här? Ställde kändisen Schulman villkor för sin medverkan?

Det är nog en mycket rimlig fråga att ställa i det här sammanhanget. En författarintervju kan vara mycket värdefull, men sker mer eller mindre alltid efter den intervjuades regler. I synnerhet i tv, där man sällan ser reportern med egna ord kommentera intervjusituationen.

Alex Schulmans på många sätt utmärkta bok kallas roman, men bygger på biografiska gestalter och händelser. Det är inte ovanligt med ett sådant grepp. Men nog vore det rimligt att fråga om förhållandet mellan sanning och fiktion – till exempel hur det ligger till med uppgiften att författaren och debattören Sven Stolpe försökte mörda sin hustru.

Min sanning heter programmet lämpligt nog. Men är Alex Schulmans sanning verkligen det intressantaste här? Det skulle en kritiker kunna reda ut genom att diskutera boken och dess sanning. Men den sortens sanningar har SVT nu satt stopp för. Om Hedenmos friktionsfria intervju är ett exempel på vad som skall ersätta kritiken så ser det mycket illa ut.