Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jonathan-safran-foer-staller-in-sverigebesok/

Kultur

Jonathan Safran Foer ställer in Sverigebesök

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den amerikanska författaren Jonathan Safran Foer ställer in sitt planerade besök i Sverige med anledning av det nya coronaviruset.

Även författaren Helle Helle meddelar att hon hoppar av Littfest i Umeå, som inleds på torsdagen.

Beskedet att författaren ställer in Sverigebesöket kom i ett uttalande på måndagen:

”Jonathan Safran Foer ställer in sin medverkan med anledning av Coronaviruset. Med hänsyn till sina barn kan han inte riskera att fastna i Europa vid en eventuell karantän. Jonathan är givetvis oerhört bedrövad över att behöva ställa in sin resa till Sverige, han hade sett mycket fram emot att få möta sin svenska publik. Han skickar sina varmaste hälsningar och hoppas att han får möjlighet att besöka Sverige vid ett annat tillfälle”, står det i uttalandet. 

Jonathan Safran Foer skulle ha besökt Sverige för att marknadsföra sin nya bok, ”Det är vi som är klimatet” som nyligen utkom på svenska på Norstedts förlag. Foer skulle bland annat delta i ett författarsamtal på Konstakademien i Stockholm arrangerat av Judisk kultur i Sverige. 

Safran Foer skulle även ha medverkat vid litteraturfestivalen Littfest i Umeå, som äger rum under veckoslutet. Han är dock inte ensam om att lämna återbud. Arrangörerna för festivalen meddelade på måndagen att även den danska författaren Helle Helle uteblir på grund av ”liknande skäl” som de Jonathan Safran Foer framfört.

– Vi har givetvis förståelse för deras beslut, även om det förstås är väldigt tråkigt för festivalen och för våra besökare, säger Elenor Nordström, en av koordinatorerna för Littfest, i ett pressmeddelande. 

Arrangörerna meddelar samtidigt att de följer utvecklingen kring coronaviruset, men att man i nuläget avser att genomföra Littfest som planerat.