Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jordan-b-peterson-vardas-akut-pa-rysk-avgiftningsklinik/

Kultur

Jordan B Peterson vårdas akut på rysk avgiftningsklinik

Jordan B Peterson under ett besök i Stockholm 2018
Jordan B Peterson under ett besök i Stockholm 2018 Foto: Thomas Karlsson

Sedan fyra veckor tillbaka behandlas den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan B Peterson akut på en avgiftningsklinik i Ryssland. Han ska ha legat i koma i åtta dagar, uppger hans dotter Mikhaila Peterson.

Den kontroversiella, kanadensiska psykologiprofessorn Jordan B Peterson ska i fyra veckor ha behandlats för beroende av en receptbelagd medicin på en rysk avgiftningsklinik. Han ska ha flugits till Ryssland efter att ha fått en ”paradoxal reaktion” på det lugnande läkemedlet bensodiazepin och inte fått lyckade behandlingar på sjukhusen hemmavid. 

Efter fyra veckors behandling på den ryska kliniken kan Jordan B Peterson fortfarande inte skriva eller gå utan hjälp. Det uppger hans dotter Mikhaila Peterson i ett inlägg på Jordan B Petersons Youtubekanal och i ett skrivet uttalande i tidningen National Post. 

”Det är ändå en enorm och snabb förbättring. Förra veckan kunde han inte sitta utan hjälp. Veckan dessförinnan kunde han inte lyfta på armen eller tala”, skriver hon.

Jordan B Peterson ska enligt Mikhaila Peterson ha börjat ta sin medicin för flera år sedan för att behandla ångest som uppkommit efter en autoimmun reaktion på mat. När hans fru förra året diagnosticerades med cancer ökades dosen, vilket ledde till att han blev fysiskt beroende av preparatet.

Efter ankomsten till Ryssland försattes han i koma i åtta dagar för att avvänjas från bensodiazepin. Mikhaila Peterson, vars make talar ryska, berömmer de ryska läkarna i sitt uttalande.

”Till slut är pappa på bättringsvägen. Hans sinne för humor är tillbaka. Han ler igen för första gången på månader, men han har en lång väg kvar till full återhämtning, skriver hon.

Var i Ryssland familjen befinner sig framgår inte av rapporten. Nästa uppdatering från familjen Peterson på Youtube ska komma från Jordan B Peterson själv, enligt hans dotter.

Läs mer: 

Jordan B Peterson i DN-intervju: En lögn att tillvaron bygger på könsförtryck 

Nej, Jordan B Peterson, jämställdhet gör inte kvinnor och män mer olika”