Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Josefsson: Botkyrkas bibliotek bränner ”Pippi”-böcker av ideologiska skäl

Janne Josefsson.
Janne Josefsson. Other: Eero Hannukainen/IBL

Journalisten Janne Josefsson och Botkyrkas bibliotek har hamnat i en ordstrid om hanterandet av bibliotekens äldre upplagor av Astrid Lindgrens böcker.

Janne Josefsson sade i sitt ”Sommar i P1”, som sändes i söndags, att biblioteken i Botkyrka kommun bränner upp exemplar av Astrid Lindgrens ”Pippi i Söderhavet” ur en viss, äldre upplaga.

– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det något i mig som säger: ”Vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna? Ska de inte få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden?”, frågar sig Janne Josefsson i programmet.

Under måndagen gick Botkyrka kommun ut med ett pressmeddelande där de menar att det Josefsson säger inte är sant.

”Bibliotek Botkyrka ägnar sig inte åt att bränna böcker. För att utrymmet i hyllorna ska räcka till krävs det att varje bibliotek i Botkyrka varje år gallrar motsvarande mängd böcker som man köper in. Det är en praktisk omöjlighet för ett folkbibliotek att ha alla böcker som givits ut i Sverige”, skriver Botkyrka kommun i pressmeddelandet.

De ger flera exempel på varför böcker kan gallras ut – att de är slitna, inte har lånats på länge, eller att innehållet i böckerna är ”föråldrat”. Tidigare upplagor av Astrid Lindgrens ”Pippi i Söderhavet” framhålls av Botkyrka kommun som exempel på böcker med ”föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska”, men biblioteken tillägger att de också köpt in en nyare upplaga från 2015 där uttrycken i fråga uppdaterats.

Att just ”Pippi i Söderhavet” skulle hanterats på något särskilt omilt sätt hävdar alltså Botkyrka kommun är en osanning, något de också menar att de berättat för Janne Josefsson redan i maj.

– Följden av Janne Josefssons uttalande i ”Sommar i P1” var att ett stort antal medborgare kom till oss med frågor. Syftet med den information vi lade ut på nätet är att informera medborgarna om hur vi går till väga, säger Roger Vintemar som är tillförordnad förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka till DN.

Har uttalandet påverkat hur ni tänker kring transparens i arbetet inom biblioteken och kommunen?

– Det är naturligt att många har reagerat, med tanke på att ”Sommar i P1” är ett av våra största radioprogram. Janne Josefsson gjorde ett väldigt bra program på många sätt, men det är klart att en så specifik kommentar väcker frågor bland våra medborgare. Därför var det nödvändigt att förklara hur processen går till. Det är också viktigt att lyfta fram att den titel som Janne Josefsson nämner inte har försvunnit ur vårt bokbestånd, utan ersatts med en uppdaterad upplaga. Det är förlaget, med stöd av familjen Lindgren, som har valt att uppdatera språkbruket – vi har bara köpt in den nya upplagan, säger Roger Vintemar.

Man kan tycka att det ideologiska skälet är gott, eller att det är felaktigt – eller så anser man att man över huvud taget inte ska rensa bland böcker av ideologiska skäl.

Reaktionerna de fått från ”Sommar”-lyssnare har kommit från alla möjliga håll, berättar han.

När DN når Janne Josefsson har han läst Botkyrka kommuns pressmeddelande, men säger att det inte var klargörande nog.

– De lyckades med att först försöka dementera det jag sa och sedan bekräfta det. Man kan inte jämföra fallet ”Pippi i Söderhavet” med böcker som kasseras för att de är uttjänta. Det är inte att kurera bokbeståndet, utan i fallet med Astrid Lindgren har de rensat av ideologiska skäl.

Janne Josefsson säger att han försökt fråga de ansvariga för biblioteken i Botkyrka kommun var böckerna som gallras ut tar vägen, och att det tog ”en jävla tid” att få svar – att böckerna går till sophanteringen och därmed bränns.

– Man kan tycka att det ideologiska skälet är gott, eller att det är felaktigt – eller så anser man att man över huvud taget inte ska rensa bland böcker av ideologiska skäl.

Läs mer: Sommar i P1 – ”Spännande bild av Janne Josefssons drivkrafter”

Skulle det vara mindre upprörande om man gjorde sig av med böckerna på något annat sätt än just genom att bränna dem?

– Något är det som gör att de inte vill ta det ordet i sin mun – men om man slänger böckerna på soptippen så bränns de. Varför vill man knappt ens erkänna det? De skulle själv inte vilja göra det, för de vill inte se bokbål, men de kan låta någon annan göra det, säger Janne Josefsson.

Men även om nu Botkyrka kommun har gjort sig av med äldre versioner av ”Pippi i Söderhavet” finns den ju kvar på andra håll?

– Men förr eller senare kanske alla bibliotek skickar dem till sophanteringen! Det finns ingen återvändo när man väl har bränt en bok. Jag ville i mitt sommarprat ställa frågan kring att bränna böckers, eftersom jag känner en stor tveksamhet inför det. Kan det inte vara bra att i stället förklara för sina barn hur saker uppfattades när böckerna skrevs? Dessutom förknippas bokbränning så klart med bokbålen under nazitiden. De tyckte väl också att de hade rätt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.