Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/josephine-bornebusch-jag-har-ingen-att-skylla-pa-om-serien-blir-nedskriven/

Kultur

Josephine Bornebusch: ”Jag har ingen att skylla på om serien blir nedskriven”

Foto: Jonas Lindkvist

Manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare. Josephine Bornebusch har satt på sig alla tre hattarna när hon gjort den nya tv-serien ”Älska mig”.

– Jag har ingen att skylla på om serien blir nedskriven. I så fall blir det väldigt jobbigt, säger hon.

Josephine Bornebusch steg som 18-åring ombord på ”Rederiet” – den omåttligt populära tv-serien som sändes i tjugo säsonger. Det är nu 20 år sedan. I dag är hon framför allt känd för humorserien ”Solsidan”. Efter fem säsonger, med en sjätte på väg, har hon blivit den pråliga lyxhustrun ”Mickan” med hela svenska folket. Den som förväntar sig en ny ”Solsidan” kan dock komma att bli besviken på Bornebuschs nya serie ”Älska mig” – som är en ganska mörk berättelse. 

– Min största oro är att folk ska tro att jag har försökt att göra en ny ”Solsidan”. Men det här är mer min genre, när man låter komiken få sippra igenom i det mörka. ”Älska mig” är mer tragikomisk än punchlinemässig. 

Hur menar du?

– Jag vill att tittaren ska få känna alla känslor. Att få känna pirret. Att få känna ångesten. Att få känna sorgen, men också lättnaden och förälskelsen, säger Josephine Bornebusch. 

Josephine Bornebusch är aktuell med sin nya tv-serie ”Älska mig”. Foto: Jonas Lindkvist

– Det ska erkännas att när jag sålde in serien till Viaplay så sa jag att det skulle bli en romantisk komedi. I stället blev den ett romantiskt drama med vissa inslag av komedi. Men jag gillar att man får se att det är jobbigt... livet, säger hon ironiskt och gör citattecken.

Serien följer Josephine Bornebuschs karaktär – läkaren Clara – som har en oerhörd längtan efter familj och barn. Jakten på kärleken är dock inte helt lätt för henne. Hon har fastnat i Stockholms nätdejtningssträsk. Männen är otrevliga, tunnhåriga, snåla och dessutom socialt inkompetenta. En är en clown och en annan en trollkarl.

– Öppningsscenen där Clara dejtar just en clown är direkt tagen från verkligheten. En av mina bästa kompisar har faktiskt varit med om det, ord för ord. Hon träffade också en trollkarl som plötsligt försvann.

Är du lik din rollfigur Clara?

– Jag är nog, liksom hon, lite präktig och säger ibland saker för fort innan jag hinner tänka. 

Den 38-åriga folkkära skådespelaren har inte bara skrivit manus, utan regisserar också serien. 

– Jag sa under ett möte med Viaplay att det hade varit jättekul om jag fick vara med och regissera lite på ett hörn, och då sa de: ”Varför regisserar du inte allt själv?”.

Snart var hon också övertalad att spela huvudrollen. 

”Älska mig” är dock inte hennes första regiuppdrag. Hon har tidigare bland annat regisserat ungdomsfilmen ”Lasse-Majas detektivbyrå: Det första mysteriet”. Att Bornebusch i ”Älska mig” har skrivit vartenda ord har gjort det lättare, enligt henne. 

– Jag har allt tydligt i mitt huvud. Om någon frågade mig: ”Var ska vi vara i den här scenen?” så har jag vetat att vi ska vara på – exempelvis – Kornhamnstorg. Det var den plats jag såg framför mig när jag skrev manuset.

Förutom huvudkaraktären Clara får tittarna också följa hennes lillebror Aron (spelad av Gustav Lindh) och deras pappa Sten (Johan Ulveson). Serien behandlar kärlek och dess många skiftningar under tre av livets olika skeden: Ungdomen, medelåldern och ålderdomen. 

Till slut började jag fundera: ”Har jag skrivit det här bara för att få ligga med Sverrir Gudnason?”

Även Sverrir Gudnason har en avgörande roll i ”Älska mig” då hans karaktär Peter inleder en romans med Clara.

– Jag har varit med i rollsättningen och det blev nästan bisarrt eftersom Sverrir spelar en modell. Till slut började jag fundera: ”Har jag skrivit det här bara för att få ligga med Sverrir Gudnason?”, skämtar Josephine Bornebusch.

Foto: Jonas Lindkvist

Hur har det varit att både skriva manus, regissera och dessutom spela huvudroll?

– Jag har försökt att göra det i etapper. Manuset ska ju vara klart innan man sätter i gång med inspelning och först då åker skrivhatten av. Sedan är det många scener jag inte är med i och då har jag bara regissörsstolen att sitta på. Men det är klart att det är krångligt ibland. 

– Tidigare när jag enbart har varit skådespelare har jag tänkt ”åh...det är så mycket text att lära sig”, men nu har jag fått lite perspektiv. När jag nyligen spelade in ”Solsidan” – där jag i vissa avsnitt bara är skådespelare – så kom jag på mig själv med att känna ”vafan, varför har jag klagat, det här är ju soft. Jag behöver bara kunna texten, resten sköts ju av andra.” 

Vem regisserar dig i ”Älska mig”?

– Ja… vem ska trösta knyttet? säger hon och skrattar.

– Det är inte så att jag står där och känner: ”Där satt den”, springer och kollar på klippet och så är det jättedåligt. Jag vet ganska snabbt om jag har missat något. Det är liksom musikaliskt, förklarar hon och demonstrerar en takt med fingrarna.

Ända sedan Josephine Bornebusch debuterade som tvååring i Marie-Louise Ekmans ”Moderna människor” från 1983 har hon genom sin karriär fått tips och råd från olika regissörer. Något som nu har hjälpt henne att själv bli en bättre regissör, menar hon. 

– Jag försöker att inte pilla för mycket i det tekniska. Som skådespelare vill jag inte veta att ”på den repliken tar du upp din gaffel”, för då blir man en robot. Jag har försökt att agera likadant mot mina skådespelare nu.

Har du också blivit en bättre skådespelare av att regissera?

Josephine Bornebusch lutar sig tillbaka i soffan där vi sitter på filmbolagets kontor. Hon sätter händerna bakom huvudet och blickar upp mot taket.

– Det vete fan alltså, jag tror inte det. Förutom att jag kanske inte fokuserar så mycket på skådespeleriet eftersom jag har annat att tänka på. Det händer som skådespelare att man övertänker – vilket kan göra det tillgjort. 

Foto: Jonas Lindkvist

Hon fingrar lite på sin silverring, drar sitt blonda hår bakom örat och fortsätter:

– Ibland när jag sitter i klippningen kan jag se att jag tittar på mina motspelare med en regissörs ögon. Jag är inte helt med som skådespelare, men jag tror inte att det är någon annan som har märkt det.

Den här serien är min lilla baby.

”Älska mig” är uppenbarligen ett riktigt hjärteprojekt för Josephine Bornebusch. Trots att den första säsongen inte har släppts så är det redan nu klart att det blir en andra. Något som inte hör till vanligheterna. Inspelningarna av säsong två har precis satt i gång i Stockholm. 

– Den här serien är min lilla baby. Det är lite panikartat inför premiären. Jag känner att det här är en serie som jag är väldigt stolt över, men det kanske inte är en kotte som kommer att kolla på den. 

Hon skruvar lite på sig. 

– Jag gjorde en intervju nyligen och då sa reportern: ”Grattis till succén!” bara för att det har blivit en säsong till. Det fick mig att känna: ”Nej, nu sitter vi lugnt i båten, ingen har ens sett den än.”

Ett tecken på att hon inte är helt ute och cyklar med ”Älska mig” är att det amerikanska bolaget ABC har köpt upp rättigheterna. Bornebusch kommer att vara exekutiv producent för den amerikanska versionen. 

– De håller på och skriver på det engelskspråkiga manuset just nu. Jag har kontakt med författarna och kommer att vara med lite i manusprocessen. Det är samtidigt viktigt att låta dem göra sin grej utan att jag är inne och pillar för mycket. 

Hur känns det att bli uppmärksammad av amerikansk tv? 

– Helt galet. Bara att någon har sett första säsongen ”over there” och tycker att den är bra känns helt surrealistiskt. Men det ska göras en pilot först. Det är så himla många steg till att det blir en tv-serie, understryker hon. 

– Jag tror på det först när jag ser det.