Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Journalist stormade ut från tv-debatt om Orlando

Journalisten Owen Jones stormade ut ur panel om Orlando i protest
Journalisten Owen Jones stormade ut ur panel om Orlando i protest Foto: skärmdump Youtube

I ett panelsamtal på tv-kanalen Sky News vägrade programledaren att kalla Orlando-dådet för ett homofobiskt hatbrott. Något som fick journalisten Owen Jones att lämna studion i protest.

– Det här var ett homofobiskt hatbrott, lika mycket som terrorism, och det måste kallas för det, sade journalisten Owen Jones i diskussionen.

– Det här är ett av de värsta övergrepp som skett mot hbtq-personer i västvärlden på generationer, och det måste kallas för vad det är, fortsatte han.

Något som Mark Longhurst, värden för Sky News-panelen om nyhetsbevakningen kring Orlando-dådet inte verkade hålla med om. Han menade istället att masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando var ett brott mot människor som ”försökte bli underhållna, oavsett sexualitet”. Den återstående paneldeltagare, journalisten Julia Hartley-Brewer, höll med.

Till slut ledsnade Owen Jones på situationen.

– Jag är ledsen. Det här är det mest häpnadsväckande jag någonsin varit involverad i på tv. Om han hade gått in i en synagoga och massakrerat dussintals judiska människor, skulle ni inte säga det här nu. Då skulle ni prata om en antisemitisk attack. Det här var en medveten attack mot hbtq-personer.

Strax därefter valde Owen Jones att ta av sig mikrofonen och lämna paneldiskussionen mitt i sändning.

Många har delat videoklippet och i sociala medier har Owen Jones fått ett starkt stöd för valet att lämna sändningen. På sin egen Twitter skriver han att reaktionen var instinktiv.

Han ber också sina följare att inte utsätta panellisten Julia Hartley-Brewer för hat på grund av hennes ställningstaganden under den tv-sända panelen, skriver The Independent.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.