Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jude Law tar strid för flyktingbarn i Calais

Jude Law uppmanade i ett tal den brittiska regeringen att göra något åt situationen i flyktinglägret i Calais.
Jude Law uppmanade i ett tal den brittiska regeringen att göra något åt situationen i flyktinglägret i Calais. Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

I ett tal i Calais flyktingläger vädjade skådespelaren Jude Law till den brittiska regeringen om att barn i lägret snabbt ska få komma till Storbritannien.

Hjälporganisationen Refugee help anordnade under söndagen ett uppträdande där flera brittiska artister uppträdde tillsammans med migranter i flyktinglägret som informellt kallas ”Jungle” i Calais. I ett tal vädjade där brittiske skådespelaren Jude Law om skydd för de barn som bor i lägret, skriver The Independent.

Vissa delar av lägret skulle ha rivits i helgen, men rivningen har skjutits fram då en hjälporganisation överklagade beslutet efter att franska myndigheter missbedömt hur många som skulle påverkas av rivningen.

– Ingen vuxen borde leva här. Ännu mindre barn. Det är farligt. Det här är barn som bor med vuxna de inte känner, och som riskerar livet för att försöka ta sig över till Storbritannien - och de behöver tas om hand om, sade Jude Law i sitt tal.

Han vädjade till den brittiska regeringen att försöka återförena de barn som bor i lägret med sina släktingar i Storbritannien. Han menade också att ensamkommande barn som uppehåller sig i lägret borde föflyttas ut ur lägret – och tas upp i det franska asylsystemet.

Jude Law uppmanade också franska myndigheter att skjuta upp rivningen av delar av lägret tills barnen i lägret kan garanteras skydd av myndigheterna.

Jude Law är också en av personerna bakom en namninsamling med över 100.000 underskrifter. Bland annat hade skådespelare som Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Idris Elba och konstnären Ai Weiwei skrivit på uppropet som uppmanade den brittiska regeringen att göra någonting åt situationen i Calais.

Organisationen Refugee help uppskattar att runt 445 barn – varav 315 ensamkommande – befinner sig i lägret.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.