Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Påståenden om förorten behöver inte längre backas upp av forskning

Gård med lekplats i Stockholmsförorten Tensta.
Gård med lekplats i Stockholmsförorten Tensta. Foto: Magnus Hallgren / DN / TT

”Det är en i grunden rasistisk berättelse som tjänar som ett specifikt syfte: att ignorera ekonomisk utsatthet, växande inkomstklyftor och klassintressen”. Judith Kiros skriver om polisen och kriminologen Fredrik Kärrholms text i SvD.

”Förorten behöver bli mer svensk, med ideal som laglydnad, jämställdhet, artighet, egenansvar och skyldigheter gentemot samhället.”

I Svenska Dagbladet (23/7) skriver polisen och kriminologen Fredrik Kärrholm en märklig men tidstypisk text om problemen i Stockholms förorter. Kulturen som uppstår på de platserna, fastslår han, leder ”inte bara till brottslighet”, utan kan också vara ”en bidragande orsak till arbetslöshet”.

Den kulturen är givetvis inte ett resultat av svensk politik, svensk segregation på bostadsmarknaden, svensk asyllagstiftning eller svensk arbetsmarknad, utan ”resultatet av integration mellan arabisk och svensk kultur” och ”amerikansk hiphop-kultur”.

Hur exakt Fredrik Kärrholm har kommit fram till detta förblir oklart. Men påståenden om förorten behöver inte längre backas upp av eller legitimeras med hjälp av forskning – tvärtom passar skribenten på att ge feministisk och postkolonial forskning en känga. Det är nämligen dags att ”sluta prata om mångkultur och integration” till förmån för en diskussion om ”assimilering”. Vad vi ska göra åt den amerikanska hiphop-kulturen, som verkar bära ansvar för så många samhälleliga problem, lämnas osagt.

Det är en berättelse som låtsas konfrontera verkligheten när den i själva verket döljer den.

Under de senaste åren har vi vant oss vid den här berättelsen: att en progressiv, jämställd svensk kultur krockar med en konservativ, laglös arabisk eller afrikansk kultur. Det är en i grunden rasistisk berättelse som tjänar ett väldigt specifikt syfte: genom den kan man nämligen ignorera ekonomisk utsatthet, växande inkomstklyftor och de klassintressen som animerar politiken, samtidigt som man målar upp bilden av ett svunnet, homogent Sverige där brott och övergrepp inte existerade.

Det oroar mig när den här berättelsen tas för en sanning, när den letar sig upp och tar över det politiska samtalet, när politiska ledare använder sig av den. För det är en berättelse som låtsas konfrontera verkligheten när den i själva verket döljer den. Mångkultur och Three 6 Mafia ställs mot ”Idas sommarvisa” och midsommarfirande, i en manöver som vid det här laget borde vara uppenbar i sitt ärende – att lokalisera problemen i kulturkrockar i stället för i en helsvensk ekonomisk ojämlikhet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.