Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

En uppmaning till en vardagsarkitektur med högre nivå

Årets Kasper Salin-pris går till arkitekten Johannes Norlander för hans bostadshus Studio 1 i Göteborg. När det utses till årets bästa byggnad är det ett uttryck för en önskan om ett bostadsbyggande med högre nivå, skriver Julia Svensson.

När Arkitekturgalan hölls på Cirkus i Stockholm på tisdagskvällen utsågs ett flerbostadshus i tegel i Örgryte torp, Göteborg, till årets bästa byggnad. Husen ser inte alls lika hårda ut i verkligheten som på bild. När jag besökte dem skiftade den omgivande naturen i brandgult, och på nära håll varierar det danska fasadteglets kulör och struktur. Det ger en rejäl känsla av hantverk (särskilt om man jämför med de enklare skivfasaderna på radhusen intill).

De två husen är de finaste i det nya bostadsområdet i Örgryte torp och har också den bästa platsen, närmast skogsbrynet och med delvis fri sikt. Tack vare den natursköna omgivningen ligger de fristående i park och är inte formade som slutna kvarter. Tidigare låg SVT:s hus just här, och därför har husen fått namnet Studio 1.

Sånär som på viss insyn i lägenheterna i bottenvåningen är de som bor här lyckligt lottade. Alla lägenheter, från ett till fyra rum och kök, har balkong eller uteplats. Husen ligger i suterräng och längs den sluttande gården går en gång till en gemensam uteplats.

Med spårvagnen tar det bara några minuter till Göteborgs innerstad.

• Epsteins Sthlm: Nya Arkitekturskolan vann Kasper Salin-priset 2015, Sveriges förnämsta

Vad husen också har, vilket sticker ut i en tid då bostadsbyggandet präglas av ekonomisk effektivitet, är generösa gemensamma lokaler: en väl tilltagen lobby samt en så kallad föreningslokal med kök och access till uteplatsen.

Dock används inte termen kollektivhus i beskrivningen. Men vår tids ekonomiska effektivitet har också visat att det är lönsamt att bygga exklusiva hus för en målgrupp som har det gott ställt. Och tanken om kollektivhus kanske inte lockar just den gruppen.

Traditionen bjuder att ge Kasper Salin-priset till en byggnad av mer offentlig karaktär. Hur kommer det sig då att priset går till Norlanders Studio 1 och inte till någon av de tre andra nominerade, som alla är offentliga byggnader?

Bergsjöns nya vårdcentral av Wingårdhs ligger i en förort på andra sidan Göteborg, där medelinkomsten är lägre än i Örgryte. En färgrik glasfasad och ett påkostat väntrum med vinterträdgård. Dessutom snillrikt placerad ovanpå vad som förut bara var ett trist parkeringsdäck.

Danska Dorte Mandrups Råå förskola i Skåne är en personlig favorit. En småskalig träbyggnad, böljande som sanddynerna intill och med starka pedagogiska rum på insidan. Den stod färdig redan 2014, och borde rimligen fått priset det året.

• Umeås kulturhus Väven får Kasper Salin-priset 2014

En annan värdig vinnare i år hade varit Gustav Appell och hans Bro Galopp i Upplands Bro. Appell har ett folkligare uttryck än Norlander. Galoppbanan kännetecknas av klassisk svensk modernism med ett tydligt arv från Gunnar Asplund och Stockholmsutställningen 1930. En byggnad, som till skillnad från Studio 1 är robust i sin konstruktion men sirlig i sitt uttryck. Ett hus som understryker hästkapplöpningens livfullhet, rytm och fest.

Att juryn ger Studio 1 årets Kasper Salin-pris är i stället att upphöja det hantverksmässiga och återhållsamma. Inte särskilt många av svenska arkitekter verkar i enlighet med den här smaknormen, som tar efter schweiziska arkitekter som Valerio Olgiati.

I går kväll delades det också ut ett pris för flerbostadshus, Bostadspriset.

Vinnaren är det mer lekfulla bostadshuset Katscha i Norrköping, av Ingrid Reppen och Kai Wartiainen. Byggnaden ligger spektakulärt vid strömmen i det som tidigare var Norrköpings industriområde, mitt emot Arbetets museum. Fasaden i med tiden mörknande plåt böljar sig som vattnet och interiört skapar detta intressanta lägenheter med varierade rum.

Att årets Kasper Salin-vinnande bostadshus inte ens är nominerat som årets bästa bostadsprojekt är märkligt. Men också ett bevis på att olika juryer drar olika slutsatser.

Oavsett vilken estetik man föredrar – ett stramt eller böljande bostadshus – ger de två priserna uttryck för en av de mest akuta frågorna i svensk politik just nu: bostadsfrågan.

Att ge Kasper Salin-priset till Studio 1 är en uppmaning till en vardagsarkitektur med högre nivå. Att Ingrid Reppen och Kai Wartiainens Katscha får bostadspriset – och inte någon av de nominerade hyresbostäderna – uttrycker samma sak.

Dagens svenska bostadspolitik har överlåtit svaret för bostadsförsörjningen till marknaden. Resultatet av det är att de bostäder som håller Studio 1 och Katschas kvalitet, endast kan köpas av den del av befolkningen som kan låna för att köpa sin bostad. När man skulle önska att Sverige återgick till det Sverige en gång var berömt för: bostäder av hög kvalitet för alla.

Vinnare 2016

Kasper Salin-priset: Studio 1, Örgryte Torp. Ansvarig arkitekt: A MSA Johannes Norlander, Johannes Norlander Arkitektur. Byggherre: HSB Göteborg.

Bostadspriset: Katscha, Norrköping. Ansvariga arkitekter: SAR/MSA Ingrid Reppen och Kai Wartiainen, Arkitektur + Development. Byggherre: Ivarsson Byggnads.

Guldstolen: Luzette, Stockholm. Ansvarig arkitekt: SIR/MSA Jonas Bohlin. Byggherre: Svenska Brasserier.

Planpriset: Frihamnen Göteborg. Team: Älvstranden utveckling och Göteborgs stad. Ansvariga arkitekter: FPR/MSA Hanna Areslätt och A MSA Mia Edström.

Sienapriset: Tullhusstranden, Simrishamn. Ansvarig arkitekt: Sydväst arkitektur och landskap. Byggherre: Simrishamns kommun.

Villapriset: Mölle by the Sea, Mölle. Ansvariga arkitekter: SAR/MSA Jonas Elding och Johan Oscarson, Elding Oscarson. Byggherre: Privat.

Kritikerpriset: Cecilia Björk och Laila Reppen, arkitekter SAR/MSA och författare, för en mångårig arkitekturpedagogisk gärning.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.