Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Julvärdarna oense om att tända ljuset i SVT

00:58. Erik Haag och Lotta Lundgren blir årets julvärdar. Minns de de andra som varit? Här är alla sedan 1959.

För första gången i SVT:s historia kommer julvärden att vara två. Men Lotta Lundgren och Erik Haag är ännu inte överens om vem som ska få äran att tända ljuset.

Den avgörande frågan till årets julvärdar Lotta Lundgren och Erik Haag är förstås vem ska få hålla i tändstickan. När DN får en telefonintervju med paret tycks frågan inte vara avgjord:

– Förhandlingar pågår, det är lite känsligt. Vi har inte bestämt det än, eller hur Erik?

– På ett sätt känns det som att det skulle vara pinsamt att vara bufflig. Men samtidigt är det inte säkert att man hamnar i den här situationen fler gånger i livet, säger Erik Haag.

– Men julen är en tid då man ska vara generös, och tänka på andra, svarar Lotta Lundgren.

– Verkligen!

Ni är också aktuella med julmatspodden ”Alla kan äta julbord”, där det snapsas ganska friskt. Kommer årets julvärdar att vara 100 procent nyktra?

– Ja, Erik kör ju…

– Ja, jag brukar oftast köra…

– Nej, men vi tänker på podden som ett vuxenprogram. När det gäller julvärdskapet kommer det även att rikta sig till barn och då måste det bli ett alkoholfritt julfirande, säger Lotta Lundgren.

Lotta Lundgren och Erik Haag är också med och skriver manus till årets julvärdskap. Till stor del kommer programmet att handla om det ämne som paret inte bara ägnat sig åt i julspecialavsnitt av ”Historieätarna”, utan också i en pågående julbordsshow med samma namn som den aktuella julmatspodden.

Börjar ni tröttna på julmat vid det här laget?

– Nej, det kan man säkert göra. Men vi har snarare lärt oss att se på julmat som ett existentiellt statement, säger Erik Haag.

– Ja, det är lite som att säga: ”jag har ett ursprung och nu tar jag kontakt med det”. I svenskarnas julfirande fick julklapparna en stor och viktig roll från 1980-talet och framåt. Att titta på Kalle Anka i tv börjar på 1960-talet. Men julmaten har förenat människor i den här delen av världen så långt tillbaka som de senaste 1000 åren, säger Lotta Lundgren.

Ni har blivit en väldigt omtyckt parkonstellation i tv. Varför tror ni att ni är så populära?

– Man låter som en galning om man svarar på det. Vi vet inte ens om vi är det och vi vet att sådant kan svänga snabbt. Men jag tror att det är ganska tacksamt att ha den där folkbildande rollen, som vi gärna tar på oss, och berätta sånt som är kul att veta, säger Lotta Lundgren.

– När vi började med de här programmen om mathistoria trodde vi att vi höll på med något som var smalt. Men sedan har det visat sig vara ganska brett, säger Erik Haag.

Vilka egenskaper tänker ni är viktiga att ha som julvärd?

– Jag tror att en julvärd ska vara ganska lugn och trygg och inte ha så mycket myror i brallan. Jag tänker att julen handlar om att vara still, säger Lotta Lundgren.

Och du då Erik?

– (paus) Det känns dåligt att hitta på en beskrivning som gör att man själv inte passar in. Jag tänker att julen är för alla. Även om man har lite mer myror i brallan tycker jag att man ska få vara med som julvärd.

– Ja, det tycker jag också, säger Lotta Lundgren.

Tidigare julvärdar i SVT:

1959–1971: Bengt Feldreich

1972–2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.