Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/just-nu-haktningsforhandlingar-mot-asap-rocky/

Kultur

ASAP Rocky häktas misstänkt för misshandel

Bild 1 av 2 Hiphopstjärnan ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja möter pressen efter förhandlingarna.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 På fredagen hålls häktningsförhandlingar mot artisten ASAP Rocky i Stockholms tingsrätt.
Foto: Magnus Hallgren

Hiphopstjärnan ASAP Rocky häktas på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Nu väntas stora delar av artistens turné ställas in.

– Varje dag som går är en katastrof, säger hans advokat, Henrik Olsson Lilja.

Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar efter en begäran från åklagaren. Efter drygt två timmar kom beskedet att artisten häktas. ASAP Rocky nekar till brott.

– Han är bedrövad över det här såklart. Vi har väldigt svårt att förstå utifrån vad som hände under förhandlingarna att han blev häktad, säger Henrik Olsson Lilja.

Försvaret har omgående överklagat beslutet till hovrätten. Senare under fredagen har ytterligare två män häktats, misstänkta för inblandning i misshandeln.

Beslutet att häkta artisten motiverades av risken för att han skulle lämna landet och därmed undvika eventuell lagföring eller straff. 

Utredningen fortsätter nu i ett intensivt skede, enligt kammaråklagare Fredrik Karlsson.

– Det finns delar i utredningen som rör rätten till självförsvar och hur stor den ska vara. Vi har ytterligare förhör och tekniska utredningar som ska genomföras. Vi håller på att gå igenom ett antal mobiltelefoner som finns i beslag, säger han. 

Åklagare Fredrik Karlsson. Foto: Magnus Hallgren

Åklagaren har bedömt utredningstiden till två veckor. Han utesluter inte att man kommer att begära mer tid. 

Fredrik Karlsson delgav vid en presskonferens fler detaljer om söndagens händelser. Offret fick sårskador, behövde sys och fördes med ambulans till sjukhus.

– Det finns moment som gör att det här ärendet är intressant, nämligen att det finns en provokation. Ett efterföljande av artisten och hans sällskap från offret, säger Fredrik Karlsson.

Han ansåg inför häktningsförhandlingarna att det misstänkta brottet skulle rubriceras som grov misshandel. Men tingsrättens beslut innebär att ASAP Rocky häktas misstänkt för misshandel av normalgraden.

– Det är flera personer som ger sig på en person som ligger ned. Och man ska, som det verkar, också ha använt tillhyggen. Skadorna är inte ringa, säger Fredrik Karlsson.

Artistens pågående världsturné är satt på paus. Sedan tidigare har ASAP Rocky tvingats ställa in spelningar i både Norge och Polen. 

Under fredagseftermiddagen meddelade även festivalen Longitude i Dublin, där han var inbokad att uppträda, att konserten ställs in. 

Beskedet att artisten häktas innebär att han hålls kvar i Sverige. Den pågående turnén kommer därför att påverkas ytterligare. 

De närmaste fjorton dagarna har ASAP Rocky sju konserter inplanerade runt om i Europa, härnäst på Wireless i London på söndag.

”ASAP Rockys advokater överklagar beslutet att häkta honom i Sverige. Vi är kontakt med hans team och så fort vi har några nyheter kommer vi att informera er”, skriver Wireless på festivalens Twitterkonto.  

– Han känner att det är slag mot allt – mot hans fans, hela hans team och hela hans verksamhet. Det är oerhört allvarligt. Därför är vi väldigt förvånade att tingsrätten fattar det här beslutet, säger Henrik Olsson Lilja.

Artisten är inte belagd med restriktioner under tiden i häktet. Han kommer därför att kunna kommunicera fritt med omvärlden. 

ASAP Rocky begärdes häktad under gårdagen och har suttit anhållen sedan natten mot tisdag. Det är totalt tre män som är misstänkta i ärendet.

Häktningsförhandlingarna för de andra två männen inleddes senare på fredagen. Tingsrätten beslutade att även de ska häktas, på grund av så kallad flyktfara.

”Han förnekar brott och känner starkt obehag av att sitta häktad i ett främmande land”, skriver Elin Ternert, som företräder en av männen, i ett sms till DN.

Artistens advokat Henrik Olsson Lilja anländer till förhandlingarna. Foto: Magnus Hallgren

Artisten ASAP Rocky greps efter spelningen på hiphopfestivalen Smash i Stockholm, men själva bråket allt handlar om ska ha ägt rum på söndagen.

Flera filmklipp som sägs visa händelseförloppet har publicerats offentligt.

Det ena videoklippet, som först publicerats i amerikanska TMZ, visar hur en person kastas till marken och sedan får motta sparkar och slag.

ASAP Rocky har själv publicerat två videoklipp på sitt Instagramkonto. De visar hur artistens sällskap uppmanar två personer att sluta följa efter dem.

En talesperson för USA:s ambassad i Sverige säger till DN att man har hört rapporter om att flera amerikanska medborgare gripits i Stockholm.

– USA:s utrikesdepartement och våra ambassader och konsulat i utlandet har ingen viktigare uppgift än skyddet för amerikanska medborgare som befinner sig utomlands, säger talespersonen.

På grund av skyddet för personlig integritet har ambassaden inga ytterligare kommentarer att lämna, säger talespersonen.

Utrikesdepartementets presstjänst uppger för DN att man inte har några uppgifter om kontakter mellan svenska och amerikanska myndigheter som rör ärendet. 

Läs mer: Videofilmer på händelsen ingår i bevismaterialet 

Läs mer: ”Det kan få förödande konsekvenser för hans yrkesutövning”