Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/justitieombudsmannen-riktar-kritik-mot-stockholms-stadsteater/

Kultur

Justitieombudsmannen riktar kritik mot Stockholms stadsteater

Stockholms stadsteater AB saknade stöd att gallra ansökningshandlingarna vid den aktuella tidpunkten. Foto: Hasse Holmberg/TT

Justitieombudsmannen kritiserar det kommunala bolaget Stockholm stadsteater AB. Anledningen är att bolaget, utan stöd, gallrat bort allmänna handlingar.

Rätta artikel

Bakgrunden till kritiken är en händelse under hösten 2017. En person som då hade sökt ett utlyst vikariat fick besked om att rekryteringsprocessen avbrutits, då teatern i stället gjort en omorganisering på den aktuella avdelningen.

Personen som inte fått tjänsten begärde månaderna därpå ut samtliga allmänna handlingar i det avbrutna anställningsärendet, men fick då beskedet att handlingarna inte hade sparats. Detta i motsats till utgångspunkten att handlingarna skulle ha bevarats i arkivet. 

JO konstaterar nu, efter en genomgång av ärendet, att bolaget saknade stöd att gallra ansökningshandlingarna vid den aktuella tidpunkten. Man gör också ett generellt uttalande, och skriver att ”misstankar om att anställningsbeslut i offentlig verksamhet fattas på osakliga grunder riskerar att skada allmänhetens förtroende för den offentliga verksamheten”. Uttalandet fortsätter: 

”Offentlighetsprincipen fyller alltså en viktig funktion i sådana ärenden. Att ett anställningsärende avbryts innebär inte att intresset av insyn faller bort.”