Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

K. Svensson sätter upp föreställningen ”Persona non grata”

Komikern Kristoffer Svensson, även känd under namnet ”Kringlan”.
Komikern Kristoffer Svensson, även känd under namnet ”Kringlan”. Foto: Emma Karlsmark Elfstrand

När kritiken rasade som värst blev han kickad från uppdrag efter uppdrag. Nu återvänder komikern Kristoffer Svensson med sin nya ståuppshow ”Persona non grata”.

För drygt två månader sedan stormade det runt komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson. Efter ett utspel där han riktade grova ord och dödshotelser mot Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och recensenten Victor Malm valde flertalet av hans uppdragsgivare, som Sveriges Radio, Aftonbladet och Rabén & Sjögren, att bryta med komikern.

Nu meddelar Svensson att en ny föreställning med titeln ”Persona non grata” är på gång. I texten om föreställningen står det bland annat följande: 

”K. Svensson är persona non grata. Han har förlorat alla sina jobb, gjort människor arga och skapat allmän förvirring. [...] K. Svensson är (mycket ojämn och humörstyrd, men i sina bästa stunder) landets främsta standupkomiker. Hans humor är vulgär och i total avsaknad av finess.”

I texten står det att han varken kommer att försvara sig, förklara sig eller be om förlåtelse i föreställningen.

”Persona non grata” spelas i ett flertal städer, med premiär på Bonden bar i Stockholm den 22 mars. Den 1 och 2 april spelas föreställningen på 2lång i Göteborg. 

I ett sms skriver Bonden bars arrangör Leena Khan bland annat: ”Vi står absolut inte bakom K. Svenssons tidigare uttanden, men samtidigt tänker vi inte låta ett idiotiskt uttalande stå till grund för att stoppa en komiker att uppträda här”.

Inte heller 2långs arrangör Frida Sundström ser någon konflikt i att upplåta lokalen till föreställningen. När DN når henne har hon ännu inte hört namnet eller vet vad den kommer att handla om. 

— Han har uppträtt tidigare hos oss. När kritiken stormade som värst hade vi en diskussion om vi skulle kunna ta hit honom igen och då var många tveksamma.

Men två månader senare resonerar ni annorlunda?

— Han fick svidande kritik och det var befogat. Jag kan förstå att Sveriges radio och de andra gav honom kicken då. Men jag förstår faktiskt inte varför du ringer mig nu. Men man kan inte straffa en människa för evigt, säger Frida Sundström.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.