Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kafkas-sista-forsvunna-manuskript-hittade/

Kultur

Kafkas sista försvunna manuskript hittade

Nationalbiblioteket visar upp de återfunna sidorna. Foto: Sebastian Scheiner/AP

Efter elva års sökande har Nationalbiblioteket i Tel Aviv i Israel nu fått tag på de sista delarna av författaren Franz Kafkas försvunna originalmanuskript, skriver BBC.

TT Text

Kafka avled 1924 i tuberkulos och lämnade alla sina personliga papper till sin vän Max Brod med instruktionen att de skulle brännas, men Brod uppfyllde inte Kafkas önskan utan tog manuskripten med sig när han flydde Tjeckoslovakien 1939.

Max Brod gav dem vid sin död 1968 till sin sekreterare Esther Hoffe och bad henne att donera dem till Hebreiska universitetet i Jerusalem eller nationalbiblioteket i Tel Aviv. Esther Hoffe lystrade inte heller till en döende persons sista vilja utan gav manuskripten till sina döttrar, som vägrade lämna ifrån sig dem. Hon sålde även originalmanuset till ”Processen” 1988 för en miljonsumma.

Även skisser av Kafka finns i det återfunna materialet. Foto: Sebastian Scheiner/AP

Israels högsta domstol dömde döttrarna att återlämna alla papper, men vissa av dem hade stulits och sålts utomlands. I maj i år kunde en samling av tusentals sidor återlämnas från ett tyskt bibliotek och nu har den sista manussidan lämnats tillbaka efter att ha återfunnits i ett schweiziskt arkiv.

Det schweiziska fyndet består av en anteckningsbok där Kafka tränade hebreiska, flera utkast till den ofullbordade romanen ”Hochzeitzvorbereitungen auf dem Lande” (på svenska: bröllopsförberedelser på landet) och hundratals brev och dagboksanteckningar.

Läs mer:

Rebecka Katz Thor: Kafkas manuskript hör hemma i en permanent diaspora