Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kajsa-haidl-dags-att-svt-bestammer-sig-for-vilka-regler-som-galler/

Kultur

Kajsa Haidl: Dags att SVT bestämmer sig för vilka regler som gäller

Diskvalificeringen av Thorsten Flinck visar att SVT behöver förtydliga regelverket för medverkan i Melodifestivalen, skriver DN:s Kajsa Haidl.

Decenniets första tävling i Melodifestivalen hade en minst sagt stökig start. Under lördagens sändning kom rapporter om tekniskt strul med appen, som kan ha lett till att fel artister fick röster. SVT medgav att de haft problem men tillbakavisade att det skulle ha fått några konsekvenser.

På söndagsförmiddagen kom nästa skräll. Thorsten Flinck diskas från tävlingen, bara dagar innan sitt uppträdande. Orsaken är att han befinner sig i en pågående rättsprocess, åtalad för olaga hot och skadegörelse efter ett trafikbråk i fjol. Viktigt att påpeka här: Han är inte dömd.

Diskvalificeringen är smått exceptionell. Att artister petats från tävlingen kort inpå sin medverkan har hänt förut, men brukar då bero på låten i sig – till exempel att den funnits tillgänglig för allmänheten innan tävlingens start, som i senaste fallet Anna Book och bidraget ”Himmel för två” 2016.

Vilka kriterier gäller egentligen för att medverka i Sveriges största familjeprogram i tv? Det kunde SVT:s tävlingsproducent Karin Gunnarsson inte ge något rakt besked om när Aftonbladet i veckan adresserade den fullt rimliga frågan. Då gällde det en annan grupp i årets tävling som, enligt tidningen, tidigare är dömda för brott. Gunnarssons svar: ”Det är från fall till fall”. Och att man har ”förtroliga samtal” med skivbolagen.

Samma otydlighet och inkonsekvens har präglat flera av de senaste årens regelbrott, som olika medverkandens kommersiella kopplingar och reklamuppdrag.

Att ha avtjänade straff i sitt register och befinna sig i ett pågående rättsfall är förstås två vitt skilda saker, och det är inte min sak att bestämma var gränserna går – men kalla mig galen om jag åtminstone önskar det av SVT? Samma otydlighet och inkonsekvens har präglat flera av de senaste årens regelbrott, som olika medverkandens kommersiella kopplingar och reklamuppdrag exempelvis. Eller för den delen runt Thorsten Flinck själv, som i höstas bröt mot reglerna genom att annonsera sig själv som tävlande innan SVT hunnit göra det.

”Allt är inte diskning bara för att man inte exakt följer det som är angivet”, var svaret från SVT:s Christer Björkman till Expressen då. 

Men vad är det egentligen som gäller? Det är på tiden att SVT skriver ner alla de tillsynes oskrivna regler och undantag som verkar råda. Och tack gärna också slutar förlita sig på ”förtroliga samtal” med skivbolagen.

Läs mer:

Kajsa Haidl: Skräll att inte Felix Sandman gick till final

Röstningsproblem i Melodifestivalens app

Veteranen Robin Bengtsson och The Mamas till final