Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kalendarium-for-karantan-musik/

Musik

Kalendarium för karantän: Musik

”La traviata” på Kungliga Operan.
”La traviata” på Kungliga Operan. Foto: Sören Vilks

Konserter och turnéer skjuts upp och ställs in på grund av det nya coronaviruset. DN tipsar om hur du kan njuta av musik i världsklass – hemifrån.

DN Text

Stödgala för Pustervik

Göteborgs mest kända konsertscen, Pustervik, hotas av nedläggning. I samarbete med Göteborgs-Posten hålls den 4 april en stödgala där bland andra Sarah Klang, Graveyard och Daniel Norgren uppträder. Sänds via GP:s sajt med start kl 18:30.

Johnossi från replokalen

Sedan Europa- och Skandinavienturnén ställts in spenderar Johnossi desto mer tid i replokalen. Nyligen gav den svenska rockduon en improviserad konsert därifrån, och en lika improviserad frågestund med fansen efteråt. Finns att se i efterhand på deras Facebooksida

Kungliga Operan

På Operans playtjänst kan man lyssna till ”Madama Butterfly”, ”Valkyrian”, ”La traviata” eller se balettuppvisningen ”Eskapist”. Den 31 mars sänds även en symfonikonsert i miniformat – direkt från Guldfoajén (som går att se i efterhand). Det blir Gustav Mahlers fjärde symfoni i kammarformat som framförs av musiker från Kungliga Hovkapellet, medlemmar ur Kungliga Filharmonikerna, pianisterna Martin Sturfält och Simon Craaford-Phillips, samt hovsångerskan Elin Rombo som sopransolist.

Klubba i Berlin – hemifrån

Trött på att inte få gå ut om nätterna? Via United We Stream kan man strömma klubbspelningar från Berlins små och stora klubbar, medan staden befinner sig i karantän. Man kan också skänka en slant till de kämpande klubbarrangörerna.

Helsingborgs konserthus

Helsingborgs symfoniorkester har gjort uppehåll för konserter med publik, men från och med den 2 april livesänder man vårens konserter via konserthusets webbplats i stället. Skriv upp datumen 15, 19 och 23 april och håll dig uppdaterad via hemsidan för aktuellt program.  

Grimes – ”Miss Anthropocene”

”Miss Anthropocene” är Grimes första album sedan hon 2018 gick på Metgalan ihop med sin nya pojkvän Elon Musk. Kanske har alla hånfullheter hon mottagit sedan dess gjort henne friare, kanske har hennes graviditet bidragit som kreativ kraft, kanske är det hans pengar som öppnat nya dörrar. Resultatet är i vilket fall strålande.

Specialsändning från Berwaldhallen

Den 4 april kl 20 samsänder Sveriges Radio och SVT en konsert från Berwaldhallen. Sopranen Malin Byström sjunger Verdi, violinisterna Janine Jansen och Johan Dalene spelar Bach och Bruch. Tobias Ringborg dirigerar Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester i Lars-Erik Larssons ”Förklädd Gud” – ett älskat verk som nu firar 80 år.

Four Tet – ”Sixteen oceans”

Electronicamusikens nestor Four Tets nya album innehåller sexton spår väl värda att bunkra i karantäntider. Här ryms inte bara meditativ, ambient pop som tröstar. Musiken väcker en stark längtan efter allt som numera är förbjudet – som att dansa i stora folksamlingar till driviga ”Insect near Piha Beach”.

Bo Sundström med gäster spelar live

”Live på Orionteatern” är en serie konserter som direktsänds på nätet från Orionteaterns foajé i Stockholm, från den 30/3 till 4/4. Bo Sundström gästas bland annat av Isabella Lundgren, Frida Öhrn, Sarah Dawn Finer, Ida Sandlund och Magnus Västerbro.

The Hanged Man – ”As the tower fell”

Med sitt The Hanged Man har Rebecka Rolfart skapat en helt egen värld. Esoterisk, flummig, fylld av symbolism och högt flygande idéer. På nya skivan ”As the tower fell” samlas psykedeliska ljudmattor, krautrock och gitarrer täta som, säg, mossa med mer varm, organisk retropop.

Direktsända jazzkonserter från Fasching

Fasching håller stängt men det hindrar inte jazzmusiker från att uppträda där ändå. På Facebook direktsänds konserter med bland andra Amanda Ginsburg (27/3), Amanda Sedgwick kvartett (31/3) och Erik Söderlind (6/4). Programmet uppdateras löpande på Faschings hemsida. Tittare uppmanas att lämna donationer som går oavkortat till musikerna.

Konserthuset

Varje måndag till fredag från klockan 20.00 livesänder Konserthuset i Stockholm via Facebook musik från konserthus över hela Europa.

Robert Schumann – ”Piano trios, vol 1”

Att vår tid ropar efter ett mer romantiskt sätt att uttrycka sig vittnar de många passionerade insatser som i dag görs av musiker på den internationella toppnivån om. Som nu Malin Broman, Jesper Svedberg och Simon Crawford-Phillips i Kungsbacka Piano Trio, med Schumanns Pianotrio nr 1 och nr 2 samt ”Fantasiestücke” Op. 88.

Statsoperan i Wien

Till och med den 2 april visas på Wiener Staatsopers hemsida framföranden av några av den klassiska musikens mest kända stycken, till exempel ”Peer Gynt” (2 april), Wagners ”Götterdämmerung” (28 mars) och Strauss ”Kvinnan utan skugga” (1 april). Gratis mot registrering av konto.

Fler livesända P3 Sessions

Sveriges radios livemusikprogram P3 Session utökar sin repertoar sedan många publika konserter blivit inställda. För de som missat livesändningarna med bland andra Daniel Adams-Ray, Myra Granberg, Jelassi, Greekazo, 1.CUZ och Viagra Boys finns de att lyssna på i efterhand i SR:s app och på webben.

Coldplay från soffan

Att Coldplay-sångaren Chris Martin redan hållit sin omtalade hemmakonsert, livesänd på Instagram, hindrar en inte från att se den i efterhand. Via Coldplays Facebooksida finns den halvtimmeslånga konserten fortfarande att bevittna.

Sara Parkman – ”Vesper”

Vinnaren av DN:s kulturpris för 2020, av musikredaktör Nils Hansson kallat ”den enda skiva jag behöver för det nya året”. En manande, förbannad och sökande samling sånger som gifter ihop feminism, klimatkamp och andlighet. En mångsidig bön sjungen med en gudabenådat böjlig röst som svingar sig från höga berg till djupa dalar och tillbaka igen.

Igor Levit

Den tysk-ryske pianisten Igor Levit spelar från sin lägenhet Beethovenstycken live för sina följare på Twitter. Klockan 19.00 varje kväll sänder han en ny spelning.

Garth Brooks

Varje måndag livesänder countrystjärnan via sin Facebooksida sin musik under vinjetten ”Live From Studio G”.

Lil Uzi Vert – ”Eternal atake”

”Lil Uzi Verts genuina konstighet matchas av uppfriskande beats och en störtflod av melodiös rap. Förutom en fin duett med Syd finns inga gästartister, vilket gör att det nya albumet känns helgjutet och personligt”, skrev DN:s Nicholas Ringskog Ferrada-Noli i sin recension.

Berwaldhallen

På Berwaldhallens playtjänst kan man se både gångna konserter och liveframträdanden. På hemsidan finns aktuell repertoar.

Christine and the queens går live

En pärla är franska popartisten Christine and the Queens dagliga liveshow på Instagram, där hon sjunger, skämtar, håller låda och har personliga samtal om livet i isolering med kompisen Charli XCX.

Slowgold – ”Aska”

På sitt sjätte album som Slowgold, långa stunder alldeles lysande, besjunger Amanda Werne de förkolnade resterna från ett antal relationer. Med gitarrer som låter som svedda nakna husramar i stål, ett Neil Youngskt munspel och en ödslig produktion signerad Mattias Glavå ömsom viskar, ömsom kvider hon.

Läs mer: 

Kalendarium för karantän: Alla tips