Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kalendarium-for-karantan-poddar-och-samtal/

Kultur

Kalendarium för karantän: Poddar och samtal

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

När allt mer tid spenderas i hemmet och på betryggande distans har vi större möjligheter att lyssna på samtal som förs av andra. DN tipsar om de bästa poddarna och samtalen för karantänen.

DN Text

”Ett glas öl med Filip och Fredrik”

På digitala plattformen Dplay kan man klockan 21.30 varje kväll ta del av ett livesänt Skypesamtal där Fredrik Wikingsson och Filip Hammar konverserar över en kall pilsner.

”Miley Cyrus. Brightminded”

Popstjärnan har på sitt Instagramkonto startat en daglig talkshow där hon gästas på distans av personer som Ellen Degeneres, Demi Lovato och Rita Ora. Avsnitten är knappt en timme långa. 

”Stormens utveckling”

Komikern och poddaren Ola Söderholm utgör fast mittpunkt kring ett stall bisittare – Jonatan Unge, Liv Strömqvist, Nina Björk, med flera – för att diskutera veckoaktuella ämnen med humor och skärpa. 

”Karantän-tv”

Komikerna Niklas Andersson och Ina Lundström sitter i karantän i en husvagn på SVT Göteborgs parkeringsplats. Sänds en timme om dagen, klockan 14.00 på SVT Play.

”Heavyweight”

Jonathan Goldsteins högst personligt präglade podd där han antar rollen som både amatörpsykolog och undersökande reporter. Varje avsnitt handlar om en vanlig människa som känner att något i det förflutna gått fel, och Goldstein försöker rätta till det.

”Slow burn: Biggie and Tupac”

Den tredje poddsäsongen i Slates dokumentärserie handlar om hiphop, närmare bestämt om Tupac Shakur och Notorious B.I.G – om vänskap, misstro och mord. Och om det tidiga 90-talets farligt polariserade och kommersiellt explosiva hiphopscen. 

”Daddy issues”

Julia Frändfors och Julia Lyskova pratar om killar, ångest, skvaller, killar, att äta mat ur soporna, killar… Men det är sättet det gör det på som är så säreget – helt ofiltrerat, alltså, på riktigt ofiltrerat, som om inget stod på spel fastän man som lyssnare förstår att precis allt ofta står på spel. Det är hisnande, och inspirerande. 

”Jag var där”

Journalisterna Andreas Utterström och Mattias Bergman har startat en dokumentärpodd där man intervjuar personer i centrum eller periferi för svenska historiska händelser. Bäst hittills är avsnittet om 90-talsfilmen ”Sökarna” som fått ett solitt kultrykte genom åren, inte minst för att det ryktades om att den finansierades genom värdetransportrån. 

”Revisionist history”

Populärvetenskap är sällan så underhållande som när den levereras av Malcolm Gladwell. Varje avsnitt undersöker ett fenomen i det förflutna och går på djupet med vad som hände. I synnerhet musikavsnitten – som skapelseberättelsen om Leonard Cohens ”Halleluja”, eller varför country är den mest gripande musikgenren.

”Intrigue: Tunnel 29”

Brittiska BBC berättar i en tiodelad och lättlyssnad podd om hur den 22-årige Joachim gräver en flykttunnel under Berlin när muren just har byggts, om hur säkerhetstjänsten Stasi infiltrerar projektet, och om hur ett amerikanskt tv-bolag blir inblandat. Men mest handlar det om de desperata åtgärder som människor är beredda till för att leva i frihet och få återförenas med dem de älskar. 

”Cocaine and rhinestones”

Tyler Mahan Coe, son till countrystjärnan David Allan Coe, folkbildar nitiskt om olika countrysångares och låtars betydelse, sätter dem i sitt sammanhang och förklarar vilken historisk eller politisk påverkan de haft. Otroligt nördigt och smittsamt passionerat. 

”Kulturkommissionen”

DN Kulturs egen podcast där Greta Thurfjell, Kristofer Ahlström och Hanna Fahl – ofta ackompanjerade av någon annan medlem i kulturredaktionen – dissekerar aktuella kulturella verk. 

”Reply all”

Genomarbetade reportage om det moderna samhället med fokus på internetkultur, varvat med pedagogiska förklaringar av mem och fenomen. Missa till exempel inte avsnittet ”The Snapchat thief”, där redaktionen går på djupet med hur en ung tjej fått sitt Snapchatkonto kapat.

”Dolly Parton’s America”

Ett niodelat porträtt av Dolly Parton av ”Radiolabs” skapare Jad Abumrad, med den uttalade ambitionen är att ta reda på vad countryikonen, som verkar kunna överbrygga USA:s djupa kulturella spricka, kan säga oss om landet.

”Standoff”

Reportage i miniserieform om en högerextrem familj som på 90-talet förskansar sig i sitt hem under en belägring av regeringsstyrkor. Historieberättande av yppersta klass.

”Where should we begin?”

Den världskända belgiska psykoterapeuten Esther Perel möter anonyma, amerikanska par för ett enda parterapisamtal. Otrohet, svek, brist på sex, barndomstrauman och impotens avhandlas både effektivt och djuplodande.

Digital aw med forskare på Pustervik

Alla konserter är inställda men Pustervik i Göteborg fortsätter med sin samtalsserie ”Aw med forskare”, som nu sänds veckovis utan publik på rockklubbens Facebooksida. Den 8 april kl 17:30 hålls ett samtal om coronakrisens ekonomiska effekter med inbjudna forskare från Göteborgs universitet.

Läs mer:

Kalendarium för karantän: Alla tips