Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Känd naturfotograf medger fejk

Lodjur på rätt plats?
Lodjur på rätt plats? Foto: Terje Hellesø / Naturvårdsverket
I våras fick han utmärkelsen Årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Nu erkänner Terje Hellesø ett omfattande bildfusk, där han har monterat in rovdjur i sina bilder.

”Vi naturfotografer får aldrig glömma det ansvar vi har med våra bilder; både ur ett dokumentärt och konstnärligt perspektiv”.

Så sade Terje Hellesø när han i maj i år tog emot priset som Årets naturfotograf 2010 av Naturvårdsverket.

Nu erkänner Hellesø att flera av hans bilder har varit manipulerade.

Fotografens hustru Malin säger i en intervju med Sveriges Radio Jönköping att han har fejkat flera bilder. Bland annat ska han ha monterat in rovdjur, som lodjur och mårdhund, i sina bilder.

– Jag har inte heller vetat om det här. Jag är själv i chock. Han har lurat alla inklusive mig och han ber om förlåtelse, säger Malin Hellesø till Sveriges Radio.

– Det är inte alla bilder som är manipulerade, det är ett fåtal av lodjursbilderna. Han har känt någon form av press och han tappade huvudet, har han förklarat för mig.

Hans bilder har diskuterats flitigt under en längre tid.

Misstankarna om fusk startade med att Jägareförbundets Gunnar Glöersen på sin blogg ifrågasatte Hellesøs uppgifter om upprepade möten med lodjur, som vanligtvist är ett mycket skyggt djur.

Efter Glöersens påpekanden inleddes omfattande diskussioner på flera nätforum, framförallt på Flashback och Fotosidan.se, och flera användare postade bilder på djur som bevisligen hade monterats in i Hellesøs bilder.

DN.se har försökt att få tag i Terje Hellesø utan att lyckas. Men i en kommentar på fotosajten Fotosidan.se, ber han om ursäkt:

”Jag har lurat alla, inklusive min älskade Malin. Sedan att allt jag gjort nu blir ifrågasatt, det förstår jag. Jag vill tacka alla som stöttat mig! Till alla vill jag säga förlåt.”, skriver han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.