Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kanda-rappare-sprider-coronainformation-till-svensk-somalier/

Kultur

Kända rappare sprider coronainformation till svensk-somalier

Cherrie
Cherrie Foto: Hampus Andersson

Svensksomalier är överrepresenterade bland de avlidna i covid-19 i Stockholm. Nu går flera artister ut i sociala medier för att sprida information till sina följare.

– Jag tror inte att folk ute i förorterna har förstått hur allvarligt det här är, säger artisten Cherrie till DN.

På måndagen rapporterade flera medier att minst sex av de femton som dött i covid-19 i Stockholmsområdet är svensksomalier. Enligt Svensksomaliska läkarföreningen, som är de som slagit larm, var fem av de sex avlidna bosatta i Järvaområdet i Stockholm, som består av stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Den sjätte var hemmahörande i Järfälla kommun. 

Nyheten har fått flera svenska rappare att gå ut i sociala medier och informera sina följare om coronaviruset. 28-åriga artisten Cherrie, som växte upp i Rinkeby och har rötter i Somalia, är en av dem. 

– Jag blev helt ställd när jag hörde nyheten i går. Jag tror inte att folk ute i förorterna har förstått hur allvarligt det här är. Det var därför jag kände att jag behövde säga något. Jag har många yngre somaliska följare som i sin tur kan informera sina föräldrar och släktingar, som kanske inte själva följer nyheterna eller ens kan svenska, säger Sherihan ”Cherrie” Hersi.

Cherrie
Cherrie Foto: Christian Gustavsson

I ett inlägg på Instagram uppmanar hon sina 116.000 följare att följa myndigheternas riktlinjer, stanna hemma vid symptom, undvika att träffa äldre släktingar och tvätta händerna ofta. 

Att coronaviruset har slagit hårt mot utrikesfödda i förorterna kommer inte som en överraskning, säger hon. 

– Vår kultur bygger på att umgås. Gemenskapen är stark i de här familjerna och ofta bor flera generationer i samma lägenhet. Då är det extra viktigt att de förstår att man inte längre kan umgås på det sätt som man brukar. Häromdagen, när jag behövde gå ut för att handla, gick jag faktiskt fram till en grupp män som satt och fikade och skällde på dem för att de inte höll sig hemma, säger Sherihan ”Cherrie” Hersi.

Cherrie är inte den enda som gått ut och vädjat till sina följare. Under det senaste dygnet har rappare som Jireel, Dree Low, Yasin Byn och 1. CUZ alla delat information i sociala medier.

Dree Low
Dree Low Foto: Karin Törnblom/TT

Hässelbyrapparen 1. CUZ, som även han har somaliskt påbrå, säger att han känner ett stort ansvar eftersom han har många yngre fans.

– Jag har en stor plattform och många lyssnar på mig. Även om vi unga inte blir allvarligt sjuka själva så är risken stor för att vi smittar andra i riskgruppen. Jag vill inte riskera att smitta någon äldre. Man måste vara fett vaksam på det, säger 1. CUZ som inte vill ställa upp med sitt riktiga namn.

1. CUZ, som inte vill ställa upp med namn, visar sig inte utan mask på bilder.
1. CUZ, som inte vill ställa upp med namn, visar sig inte utan mask på bilder. Foto: Pressbild

Svenska myndigheter fick inledningsvis kritik för att inte vara tillräckligt snabba på att informera om viruset covid-19 på andra språk än svenska. 1. CUZ håller med om den kritiken.

– När man vet att det finns en sådan mångfald i Sverige så ska man inte bara informera på svenska. Det måste vara lika tydligt för alla. Framför allt ska man inte bara informera om att viruset existerar, utan även vad man som enskild person bör göra, säger 1. CUZ.

Även Cherrie tycker att myndigheterna borde ha agerat snabbare. 

– Man borde ha fått ut informationen direkt på alla språk. Men nu har Folkhälsomyndigheten i alla fall publicerat översättningar på språk som somaliska, tigrinska och arabiska på sin sajt, vilket är bra. Jag vill egentligen inte dissa myndigheterna, vi måste alla bara göra bättre nu, säger Sherihan Hersi.

Nyligen fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 75 miljoner kronor av regeringen för att snabbt ta fram ett nationellt informationsblad till alla hushåll.

Sherihan ”Cherrie” Hersi är en av de artister som nyligen blivit kontaktade av Youtubenätverket United screens music för att hjälpa MSB att nå ut till fler grupper i samhället. Nätverkets vd Georg Herlitz ligger bakom initiativet och berättar att han har koordinerat kontakten mellan artister och myndigheten.

– Jag tycker att det kändes viktigt, eftersom många grupper i samhället varken tittar på SVT eller läser tidningar som DN. Så jag hörde av mig till MSB och erbjöd vår hjälp. De här artisterna är viktiga eftersom de kan nå ut till helt andra målgrupper. Tyvärr blir de ofta bortvalda eftersom man anser att de representerar en typ av gangsterromantik. Jag tycker att det är viktigt att hylla dem som hjältar, säger Georg Herlitz, som poängterar att artisterna ställer upp utan ersättning och gör det för att hjälpa myndigheten.

Sherihan ”Cherrie” Hersi berättar att hon ser det som en självklarhet att hjälpa. Hon har varit orolig och hållit sig inomhus de senaste två veckorna.

– Alla mina spelningar fram till maj har blivit inställda, så jag har varit ensam hemma i min lägenhet och försökt arbeta i min hemmastudio. Men jag ska inte ljuga, det har varit svårt att jobba eftersom jag har haft en stor klump i magen. Jag har mest suttit i telefon med min familj och mina vänner och tjatat på dem att hålla sig hemma, säger Sherihan Hersi.

Läs mer:

Kändisar donerar miljoner under viruskrisen

Lisa Magnusson: MSB påminner om skoltrötta högstadieelever

Ökat tryck på produktionsbolag när coronakrisen gör kulturen digital