Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kandisarna-som-byter-yrke-under-pandemin/

Musik

Kändisarna som byter yrke under pandemin

Morgan ”Mojje” Johansson syr båtkapell.
Morgan ”Mojje” Johansson syr båtkapell. Foto: Privat

”En hel bransch försvann på en sekund” – så beskriver artisten Pernilla Andersson coronakrisens effekt på kulturvärlden.

Nu har hon sadlat om till hjälparbetare, medan komikern Karin Adelsköld är radioreporter och Morgan ”Mojje” Johansson syr båtkapell.

TT Text

Pernilla Andersson ville hjälpa människor med demenssjukdomar på något sätt, efter det att hon själv vittnat om vanvård på sin pappas äldreboende. Hon började prata om ämnet i olika medier, och funderade på sätt att hålla diskussionen vid liv under en lång tid.

– Det är så lätt att man blir veckans ”bajsrasande” artist i Aftonbladet, vilket jag var då, säger Pernilla Andersson.

Hon grundade stiftelsen Pad, och tanken var först att dela ut stipendier. Men så kom coronaviruset och materialbristen inom vården blev ett faktum. Pernilla Anderssons stiftelse köpte in 8 000 munskydd som delades ut till hemtjänsten, samtidigt som allt fler pengadonationer började rulla in. Nu har de lagt 170 000 kronor på skyddsutrustning till vårdpersonal.

Pernilla Anderssons stiftelse delar ut skyddsutrustning till vården.
Pernilla Anderssons stiftelse delar ut skyddsutrustning till vården. Foto: Privat

– Det är en pytteliten summa, men samtidigt någonting vi ser hjälper. Vi ser glädjen, eller i alla fall hur skräcken försvinner i deras ansikten när de slipper gå in utan skyddsutrustning till de gamla, säger Pernilla Andersson.

Samtidigt tycker hon att det är skönt att fokusera på att hjälpa andra, efter insikten att hon för första gången sedan hon var 18 år inte kan försörja sig på att turnera.

– Vi tillhör en bransch där man konstant pillar sig i naveln och är lite väl övertygad om sin egen förträfflighet. Jag tycker det är bra att förstå att man inte är så viktig som man tror, säger hon.

Fredrik Apollo Asplund tillsammans med sin kollega på Karolinska i Huddinge.
Fredrik Apollo Asplund tillsammans med sin kollega på Karolinska i Huddinge. Foto: Privat

Kulturarbetaren Fredrik Apollo Asplund bestämde sig för att under 2020 ta en paus från allt vad deadline heter och arbeta inom krogbranschen. Det gick bra, tills pandemin slog till och han förlorade jobbet. Nu arbetar han i stället som en så kallad löpare på Karolinska i Huddinge, där han städar och underlättar för vårdpersonalen.

– Jag har skrivit en bok, jag har gjort pjäser och jag har varit popstjärna på 90-talet, men det jag gör nu är bland det mäktigaste jag någonsin har gjort. Det är någonting jag alltid kommer att komma ihåg, även om det handlar om att sprita en ledstång med desinfektionsmedel, säger han.

Fredrik Apollo Asplund beskriver arbetslaget som en salig blandning av personer, en av hans kollegor är till exempel en tidigare akrobat från Cirkus Cirkör.

– Vi får höra nästan varje dag hur mycket vi betyder. Vi gör mycket av det undersköterskorna skulle ha gjort, så att de kan fokusera på att vårda och rädda liv, säger han.

Karin Adelsköld började arbeta på P4 Stockholm när alla hennes förställningar ställdes in.
Karin Adelsköld började arbeta på P4 Stockholm när alla hennes förställningar ställdes in. Foto: Moa Karlberg

Komikern Karin Adelsköld hade hela året fullbokat med förställningar och trodde att privatekonomin var säkrad. Men efter de första publikrestriktionerna i mars ställdes allt in, och Adelsköld tvingades tänka om. Tidigare arbetade hon på Sveriges Radio, så hon skickade ett mejl till sin gamla arbetsgivare – som nappade direkt.

Men omställningen från att skoja på scenen till att bevaka Folkhälsomyndighetens presskonferenser var knölig till en början.

– Det är jättekonstigt, jag måste gå till jobbet varje dag och ha på mig kläder på möten. Jättekonstiga grejer! Jag jobbar mest kvällar annars och är inte van att ha en arbetstid, säger hon skämtsamt.

Samtidigt skulle hon kunna tänka sig att fortsätta som journalist ett bra tag efter det att hennes vikariekontrakt går ut.

– Det är hemskt att säga, men det är en otroligt spännande tid att jobba i och vi har fler lyssnare än någonsin. Jag skulle absolut fortsätta om jag fick, samtidigt längtar jag tillbaka till scenen.

Innan coronaepidemin bröt ut fick Morgan ”Mojje” Johansson en fråga av sin pappa om han inte kunde tänka sig att jobba lite extra på deras familjeföretag som syr båtkapell. Ett yrke som Mojje Johansson lämnat för väldigt många år sedan när musikkarriären tog fart.

– Farsan börjar bli gammal, 73 år, men är otroligt pigg. Han frågade tidigare om jag kunde hjälpa till lite, men jag sade att ”jag hinner inte”.

Tanken var att Mojje Johansson skulle ut på en stor turné som en del av duon Nicke & Mojje. Men efter att ha funderat ett tag började han ändå fräscha upp sina båtkapellskunskaper – någonting som han i dag är väldigt glad för.

– Alla våra spelningar för 2020 lades i princip ner. Det blev så bra tajmning, jag har yrket att falla tillbaka på och är så glad att jag för en gångs skull gjorde ett fantastiskt bra val, säger han.