Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kapten-sabeltand-bjuder-pa-aventyrligt-sommarmys/

Filmrecensioner

”Kapten Sabeltand...” bjuder på äventyrligt sommarmys

Lillpiraten Pinky med vänner i ”Kapten Sabeltand och den magiska diamanten”.
Lillpiraten Pinky med vänner i ”Kapten Sabeltand och den magiska diamanten”. Foto: Nordisk film

Norska ”Kapten Sabeltand och den magiska diamanten” är ett drivet och älskvärt familjeäventyr med fokus på de mindre barnen och mycket humor. En billig utflykt till heta paradisstränder i biomörkret.

Lillpiraten Pinky har gått iland på en solstekt strand någonstans i ögruppen Marmeladien. Han är redan trött på att segla på de sju haven och kanske mest utled på sin gamla aggressiva boss, kapten Sabeltand. Här finns ett trevligt värdshus, god mat och en ny och cool tjejkompis, Sunniva. Men säg den glädje som varar...

Plötsligt är alla vuxna på jakt efter en magisk diamant som kan uppfylla önskningar i fullmånens sken. Ögruppens ljuskänsliga kung, Maga Khan, vill hemskt gärna komma över den glänsande lyckobringaren för att äntligen slippa självantända när solen står som högst. Hans superkraft är en energisk aparmé som följer hans minsta vink. Men även Kapten Sabeltand och hans besättning vill förstås också lägga vantarna på dyrgripen, som de pirater de är.

Toppbetyg till den plirige piratkocken som serverar en fantasifullt varierad råttmeny till sina plågade arbetskamrater.

Pinky och Sunniva (nödtorftigt maskerad som skeppspojke) hamnar ombord på sjörövarskeppet Den svarta damen och kastas snabbt in hetluften. En liten fattiglapp, Marco, som är märkligt lik Pinky, dyker också upp på estraden. Mystiken tätnar.

Den norskproducerade filmen, som gått hem rejält i hemlandet, har några rejält präktiga vuxenbudskap att leverera – tjejer kan lika bra som killar, syskon är kul och enögd guldjakt urholkar själen – som dagens barn lär genomskåda ganska snabbt. 

Men väljer de att strunta i förnumstigheterna så väntar ett drivet och älskvärt äventyr i fantasifulla och exotiska miljöer uppiffade med en hel del humor. Toppbetyg till den plirige piratkocken som serverar en fantasifullt varierad råttmeny till sina plågade arbetskamrater.

”Kapten Sabeltand och den magiska diamanten” är en sorts animerat kärleksbarn mellan ”Pirates of the Caribbean” och ”Pippi i Söderhavet”. Till intet förpliktigande sommarmys, men definitivt miljövänligare än familjecharter till Thailand.

Se mer. Tre andra filmer av samma regissör: ”Härifrån till Flåklypa” (2015), ”Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen” (2016), ”Månsken i Flåklypa” (2018).

Läs fler filmrecensioner i DN 

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt