Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Karin Dahlberg sjunger Tranströmer: ”Jag blev oerhört rörd när jag fick sångerna”

Foto: The Studio

På fredagen har Karin Dahlberg, sopran från Varberg, urpremiär på tre Tomas Tranströmer-dikter tonsatta av Sven-David Sandström, speciellt till henne. Konserten är en samproduktion mellan Varbergs konsertförening och Change music festival.

1 Hur kommer det sig att konserten äger rum på Varbergs teater?

– Upprinnelsen till sångerna av Sven-David Sandström är ett projekt sprungit ur Varberg calling for peace. Ett skivprojekt med fredstema där jag vill lyfta förhållandet mellan det himmelska och jordiska så att det flätas samman.

2 Om du ska beskriva Sandströms sångcykel ”Som eldflugan tänds och slocknar” komponerad till dig, hur känns den att sjunga?

– Jag blev oerhört rörd när jag fick sångerna och såg vilka dikter Sven-David hade valt av Tranströmer. Och kände hur han med sitt speciella tonspråk mejslat ut varje fras, som om melodin smälte in i orden. Ibland lyfter melodin, en höjdton upp mot ljuset: ”tills morgonen sätter strålarna i låsen”…

3 Du har sjungit mycket i Tyskland, hur ser planerna ut för i höst?

– I september åker jag tillbaka till Tyskland och ger ett antal konserter. I december gör jag min Londondebut med Benjamin Brittens sångcykel ”Les illuminations” på Kings Place, och till våren väntar Verdis ”Messa da requiem” på Berliner Philharmonie.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.