Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Karl Ove Knausgård: Efter Brexit är vi mer sårbara än på länge

”I och med att mitt självbiografiska projekt bär titeln ’Min kamp’ kände jag mig tvungen att utforska Hitler och ta reda på vem han var”, säger Karl Ove Knausgård.
”I och med att mitt självbiografiska projekt bär titeln ’Min kamp’ kände jag mig tvungen att utforska Hitler och ta reda på vem han var”, säger Karl Ove Knausgård. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karl Ove Knausgård är glad över debatten om hans beskrivningar av Hitler: ”Vi måste hela tiden vara på vår vakt.” För Boksommars Henrik Brandão Jönsson avslöjar författaren också att han nu skriver på sin första roman efter ”Min kamp”-sviten.

Karl Ove Knausgård bryr sig inte om den polemik som hans beskrivning av Adolf Hitler i ”Min kamp 6” har skapat.

– Att skriva om Hitler är något av det svåraste man kan göra som författare. Det ska bli väldigt spännande att se hur boken tas emot i  Tyskland, säger Knausgård i en exklusiv intervju med DN under den brasilianska litteraturfestivalen Flip i Paraty.

Mörkret har lagt sig över poolen till hotellet där Knausgård och hans nioårige son bor under festivalen. Han lutar sig tillbaka i solstolen och tänder en cigarrett.

– I och med att mitt självbiografiska projekt bär titeln ”Min kamp” kände jag mig tvungen att utforska Hitler och ta reda på vem han var. Min tanke var aldrig att göra den mest kompletta historieskrivningen om honom.

Karl Ove Knausgård har fått kritik för att han inte använde sig av all den forskning som finns tillgänglig om Adolf Hitler.

Jag stoppade ned handen i väskan och tog tag i boken för att läsa den på planet, men jag kände direkt att jag inte kunde göra det och stoppade tillbaka boken igen. Det går inte att läsa ”Mein Kampf” i offentlig miljö.

– Min kamp är en roman, och den utforskar en människas liv. I  den sjätte boken utforskar denna människa Hitler och nazismen.  Jag ville inte gå ut och handla en massa nya böcker, det skulle inte bli en avhandling. Mitt självbiografiska projekt handlar om att sitta på min kammare och skriva om min vardag. Jag använde mig av de verk jag hade hemma.

Han började delen om nazismen med att analysera en dikt av den judiske poeten Paul Celan.

– När jag skrev om Paul Celan, förstod jag att denna dikt var slutpunkten på en rörelse som började med utgivningen av Hitlers ”Mein Kampf”.

– Att läsa ”Mein Kampf” var extremt obehagligt för mig, säger han och berättar om en incident på en flygresa han gjorde till Island där han hade ”Mein Kampf” som reselektyr.

– Jag stoppade ned handen i väskan och tog tag i boken för att läsa den på planet, men jag kände direkt att jag inte kunde göra det och stoppade tillbaka boken igen. Det går inte att läsa ”Mein Kampf” i offentlig miljö.

Knausgård lutar sig fram i solstolen och stryker handen genom den kraftiga kalufsen.

– Många har åsikter om ”Mein Kampf”, men faktum är att ytterst få har läst den. Jag känner bara en, säger han.

En annan sak som intresserade honom var att han ville undersöka det klimat som gjorde det möjligt för Adolf Hitler att komma till makten under 1930-talet.

– Vi lever i en orolig tid igen. Jag ville förstå vad det var som gjorde att han tilläts slå igenom. Vad det var som attraherade folk med nazismen.

”Min kamp 6” skapade en våldsam debatt i den norska dagstidningen Klassekampen, där den svenska författaren och historikern Maja Hagerman skrev en essä och anklagade Knausgård för att ha blundat för nazismens inneboende våldsamhet och bortsett från historisk fakta.

En förkortad version av hennes debattinlägg publicerades i DN för några veckor sedan och skapade ytterligare en debatt där forskare antingen höll med henne eller försvarade Knausgårds beskrivning av Hitler (DN den 11, 21 och 28 juni).

– Jag har inte följt den debatten och tänker inte göra det nu heller, men jag är glad att min beskrivning skapar debatt. Det är precis det jag vill, säger han till DN i Brasilien.

En del av kritiken bygger på att Knausgård reagerat mot att det finns folk som vill att Hitler ska betraktas som det extrema undantaget.

– Vad jag vill säga är att Hitler kan uppstå när som helst och var som helst. Det är omgivningen som gör att idéerna slår genom. Därför är det farligt att framställa Hitler som om han inte har med oss vanliga människor att göra. Vi måste hela tiden vara på vår vakt så att det han gjorde inte kan hända igen. Just nu med Brexit och den växande främlingsfientligheten känns vi mer sårbara än på länge, säger han.

Vad jag vill säga är att Hitler kan uppstå när som helst och var som helst.

Karl Ove Knausgård är i Brasilien för att medverka på Flip, landets främsta litteraturfestival som arrangeras för 14:e året i kulturstaden Paraty i  delstaten Rio de Janeiros skärgård. Han har tackat ja till att medverka två gånger tidigare, men har båda gångerna fått lämna återbud. Den senaste gången var 2013 då han lämnade återbud med endast två dagars varsel, eftersom hans fru blivit sjuk. Denna gång sammanfaller hans medverkan med att del fyra i hans självbiografiska svit släpps i Brasilien.

Inför en utsåld paviljong, med 1 200 betalande, berättade Knausgård om projektet att skriva 3 600 sidor om sig själv under tre år. Han sade att han är glad att projektet är över, men brottas med dåligt samvete för vad han utsatt sin omgivning för.

– Jag sålde på sätt och vis min själ, och det gör väl alla författare, men jag skrev också om mina närmaste. Att skriva om andra är att ta något ifrån dem, det kommer man inte förbi, och det kommer jag alltid att känna skuld för, sa inför publiken.

Under bokmässan i Göteborg i  september släpper Karl Ove Knausgård boken ”Om hösten” som är den första av fyra årstidsböcker. Dessa dagboksanteckningar blir det sista som Knausgård skriver om sig själv.

– Jag är klar med det och vill inte göra det längre. Det tar väldigt mycket på krafterna att skriva om sig själv.

För DN avslöjar Knausgård att han nu kommer att återgå till att skriva romaner och han har redan bestämt handlingen för vad som kommer att bli hans första roman sedan ”En tid för allt” kom ut i Norge 2004. Han planerar att börja skriva på romanen i början av nästa år, efter att att han är klar med ”Om sommaren”, den sista av årstidsböckerna.

– Handlingen ska utspelas i Bergen under 1990-talet och kretsa runt sex fiktiva personer. Det ska bli väldigt skönt att få gå in i den fiktiva romanens värld igen, säger han.

”Handlingen ska utspelas i Bergen under 1990-talet och kretsa runt sex fiktiva personer.”

Fakta.Karl Ove Knausgård.

Karl Ove Knausgård (född 1968) är författare till och själv huvudperson i den självbiografiska sviten ”Min kamp”. I sjätte delen skriver Knausgård bland annat om Adolf Hitlers psykologi.

”Min kamp 6” släpps i Tyskland nästa år och väntas skapa debatt om möjliga och omöjliga beskrivningar av Adolf Hitler. Sviten kom ut i Norge mellan 2009 och 2011, i Sverige 2010–2013.

Flip står för Festa Literária Internacional de Paraty och hade även 2015 års Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj som årets huvudgäst.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.