Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Karlsson: Att bada eller rösta efter en måltid

Kåseri. Som barn fick man lära sig att inte bada direkt efter en måltid. Som 18-åring fick man lära sig att inte köra bil och inte gå och rösta efter en måltid med mycket vin.

Som barn fick man lära sig att inte bada direkt efter en måltid. Det kunde sluta olyckligt, särskilt om man ätit kalops. Kalopsen kunde bli rena sjunkbomben, man förlorade flytförmåga och fick svårt att koordinera simtagen.

Vad jag vet fanns väl inga vetenskapliga belägg för riskerna med bad efter maten. Några fältstudier hade inte gjorts som visade att drunkningsrisken ökade med varje potatis man stoppade i sig.

Men man skulle inte bara låta bli att bada med mat i magen, man fick inte heller prata med mat i munnen.

Man fick sitta tyst tills tallrikarna dukats bort. Med uppdämd vrede kunde man sedan orera om alla orättvisor både i den lilla och stora världen, men då hade alla vuxna redan lämnat bordet.

I dag kan man se att barn både pratar och badar med en hamburgare i handen.

Som 18-åring fick man lära sig att inte köra bil och inte gå och rösta efter en måltid med mycket vin. Man kanske inte hittade till vallokalen eller i värsta fall röstade på fel parti. Man valde Stå på-partiet i stället för Låt gå-partiet som man hade tänkt sig.

Om fler väljare gjorde likadant kunde det leda till att Låt gå-partiet förlorade regeringsmakten och tvingades att byta såväl partiprogram som partiledare och partinamn. Låt gå-partiet blev Hej och hå-partiet och den gamla partiledaren blev generaldirektör för någon obetydlig utlokaliserad myndighet, som bara en handfull personer i regeringskansliet kände till att den över huvud taget fanns.

Alla svenska riksdagspartier, utom Socialdemokraterna, har bytt namn under årens lopp. Senast var det Folkpartiet, som över en natt blev Liberalerna.

Den som i vallokalen i dag frågar efter valsedlar från Kristen Demokratisk Samling, Bondeförbundet, Högerpartiet eller Vänsterpartiet Kommunisterna blir betraktad med misstänksamhet. Var har den där figuren hållit hus de senaste decennierna? Har han suttit inne?

Till skillnad från många andra länder får även inburade förbrytare delta i valen i Sverige. Fast det är få riksdagskandidater som besöker anstalterna för att locka väljare. Alla partier förordar i dag strängare straff, fler poliser och fler övervakningskameror och det kanske inte är något som får bovarna att applådera.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.