Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Katerina Janouchs förlag tar avstånd från hennes uttalanden i tjeckisk tv

Piratförlaget tar avstånd från Janouchs uttalanden.
Piratförlaget tar avstånd från Janouchs uttalanden. Foto: Magnus Hallgren

Piratförlagets förlagschef Anne-Marie Skarp tar avstånd från Katerina Janouchs uttalanden i tjeckisk tv. Förlaget har gett ut ett 20-tal av Janouchs böcker.

I en intervju i tjeckisk tv påstod författaren Katerina Janouch bland annat att pensionärer i Sverige inte får mat, och att cancersjuka i Sverige dör i långa vårdköer på grund av flyktingar.

Katerina Janouch har fått kritik för uttalandena, bland annat av DN:s Hynek Pallas. Nu tar även Piratförlaget, som gett ut ett 20-tal av Janouchs böcker, avstånd från hennes uttalanden.

”Förlaget tar starkt avstånd från Katerina Janouchs uttalanden. Vi är helt emot alla yttringar av främlingsfientlighet och är starka anhängare av alla människors lika värde”, skriver förlagschefen Ann-Marie Skarp i ett mejl till DN.

På frågan hur detta påverkar samarbetet med Janouch svarar hon att man inte diskuterar samarbeten mellan författare och förlag offentligt.

Katerina Janouch försvarar sig mot kritiken i DN på onsdagen. I ett debattinlägg skriver hon bland annat:

”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta över dessa fakta? Halva Sverige borde ut på gator och torg och demonstrera för kvinnors trygghet och frihet.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.