Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Katolsk kurs i exorcism: Onda andar kan drivas ut med mobilen

Other: Everett Collection/IBL

Runt 200 aspirerande exorcister samlades på måndagen för en veckolång kurs i konsten att driva ut demoner, bland annat som en service per telefon. Allt fler katoliker efterfrågar tjänsten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Deltagarna i kursen, varav ett flertal är kvinnor och många katolska präster, kan se fram emot föreläsningar i en rad ämnen med koppling till demonologi – läran om demonerna, deras värld och verkningar. Afrikansk häxkonst, hur man skiljer mellan att vara besatt av onda andar och psykisk sjukdom samt en steg för steg-guide för utdrivning av demoner är några som ingår när de kunskapstörstande möter sina lärare vid Pontificio Ateneo Regina Apostolorum, ett av Vatikanen godkänt lärosäte i Roms västra del.

En intresseväckande föreläsning på måndagen svarade den albanske kardinalen Ernest Simoni för, när han framhöll värdet av att vid demonutdrivning bistå behövande via mobiltelefon, skriver Reuters.

– De ringer upp mig, vi talas vid och det är så jag utför det, säger den 89-årige Simoni.

Kardinalen förklarar hur han läser exorcistens böner på latin via mobil uppkoppling, på i princip samma sätt som han skulle göra på plats vid en traditionell utdrivningsrit.

Läss mer: Här är de nya idolerna i den katolska kyrkan

Det finns ingen officiell statistik, men den katolska kyrkan uppger att antalet fall av personer som är besatta av demoner är stadigt stigande.

– Antalet har definitivt stigit för vart år, och med det efterfrågan på exorcism, utdrivning av onda andar, säger professor Giuseppe Ferrari, en av kursens organisatörer.

– Den här kursen är användbar, eftersom den förbereder präster som utför andeutdrivning att ta till sig en heltäckande vision, en mångsidig syn på situationen, tillägger Ferrari.

Läs mer: Vatikanen erkänner exorcistförbund

Såväl licensierade exorcister som teologer, psykologer, läkare, kriminologer och kyrkohistoriker kommer att delge kursdeltagarna sina kunskaper och erfarenheter.

Det ligger nära till hands att koppla en av föreläsningarna, med titeln ”Änglar och demoner i den heliga skriften och kyrkans läror”, till den amerikanska thrillerförfattaren Dan Browns bästsäljande roman ”Änglar och demoner”.

Läs mer: Exorcist tackar påven

Kursen avslutas med utdelning av certifikat, rapporterar Reuters. Giuseppe Ferrari understryker dock att det enbart är katolska präster som får utföra exorcism, och då efter att tillåtelse getts av en biskop.

Lekmän inom katolska kyrkan, inklusive kvinnor, tillåts dock att delta som ”hjälpexorcister”, vilket innebär att de kan vara närvarande vid riten, läsa böner och ge moraliskt stöd till prästen som svarar för utdrivningen av de onda andarna.

Läs mer: Andeutdrivning gav fängelse

Lär mer: Ledare: Exorcism: Inlåsning utan lås

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.