Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Kazakstanska hbt-aktivister släppta

De två kazakstanska hbt-aktivister som DN tidigare har skrivit om släpptes under tisdagseftermiddagen från Migrationsverkets förvar i Märsta.

– Vi är på väg hem, säger Oleg Ivanov. Och vi är väldigt glada.

29-årige Oleg Ivanov och hans tre år yngre partner Nikita Naumov sattes i förvar i mitten av december då de bedömdes ha en hög avvikningsrisk.

Paret har varit i Sverige i tre år och har upprepade gånger sökt asyl efter att i hemlandet Kazakstan ha trakasserats och förföljts för sin sexuella läggning och hbt-politiska aktivism.

Men varje gång har de fått avslag. Trots att homofobin i Kazakstan är både djup och utbredd saknar landet lagar av rysk typ som förbjuder ”homosexuell propaganda”, vilket bidrar till att landet på papperet är ett ”säkert land”.

Ändå vittnar paret om att de både har misshandlats och utsatts för ett kidnappningsförsök i landet.

– Att vara fri är en fantastisk känsla efter att ha levt under en fullkomligt utmattande stress och konstant rädsla för att deporteras till ett djupt homofobiskt land, säger Oleg Ivanov.

– Nikita grät när han fick beskedet.

Sedan DN skrev om fallet förra veckan har Nikita Naumov genomgått ett avvisningsförsök som dock fick avblåsas och följdes av en sjukhusvistelse för Naumov.

Migrationsverket kommer att göra en ny granskning av fallet och inför detta har paret har tagit hjälp av RFSL:s asyljurist.

– Vi vet inte om vi kommer att få stanna i Sverige, säger Oleg Ivanov. Det enda vi vet är att de ska göra en ny bedömning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.