Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kazuo Ishiguro: Ni i Stockholm är del av något revolutionerande

01:43. Under en presskonferens med nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, på onsdagen frågade DN om hur han ställer sig till metoo-kampanjen.

Mitt i Svenska Akademiens kris är det också högtidligt firande. På onsdagen steg litteraturens stora festobjekt upp på scenen i Börshuset. Inför pressen försäkrade Kazuo Ishiguro att prisets ställning inte är i fara.

Ordningen tycktes återställd när Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius presenterade Kazuo Ishiguro som årets Nobelpristagare för drygt två månader sedan.

En manlig författare med diskret framtoning och oantastliga litterära teman: exilen, minnet, livslögnen. Ett pristagarval som skulle skänka Svenska Akademien ett lugnt medialt år, efter uppståndelsen kring fjolårets nödbedde kändisbard.

Men efter DN:s avslöjande om Kulturprofilens sexuella maktmissbruk och hans band till Svenska Akademien, har allt ställts på ända. Akademien kämpar nu med att återfå "en värdighet som hedrar dess ställning" – för att låna en formulering om en butlers viktigaste egenskap, från Ishiguros mest lästa roman "Återstoden av dagen".

Under onsdagen mötte Kazuo Ishiguro pressen under guldstuckaturerna i Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Och han tvivlade inte på Akademiens värdighet.

– Jag kan inte kommentera utifrån, men min upplevelse är att Nobelprisets auktoritet och integritet inte alls har påverkas av detta, sade Ishiguro.

– Om man ser det utifrån så är det viktiga själva trakasserierna, att någon har missbrukat sin makt mot kvinnor. Jag förstår inte varför man ska oroa sig för andra aspekter.

– Alla sorters människor avslöjas efter Metoo-rörelsen. Fokus måste ligga på vad kampanjen handlar om: en anklagelse mot mitt kön, det manliga könet, och samhället i sin helhet. Det har funnits en helt felaktig uppfattning om vad som är acceptabelt beteende.

Jag trodde att du som författare kunde vara intresserad av en berättelse om en ärevördig institution som behöver hantera undanträngda och obehagliga minnen? Är inte det typiska Ishiguro-teman?

– Jag har försökt hitta sätt att skriva om de sakerna. Men jag har fokuserat på historiska frågor. Saker som händer i dagens konstinstitutioner skulle inte vara mitt förstaval. Igen, jag vill att ni frågar er: Vad är det som är viktigt med Metoo? Ni här i Stockholm är del av något stort, möjligtvis revolutionerande.

Den oföränderligt artige Ishiguro fick besvara en lång rad frågor om sina band till Japan, från en stor japansk kontingent på pressträffen – som leddes med fast hand av en vakande Sara Danius. Nobelpristagaren fick exempelvis frågor om sitt pågående arbete med texter till en mangaserie, ett samarbete han beskrev som en väg ut ur en av författaryrkets fällor – isoleringen.

– Vi författare riskerar att blir inåtblickande och förlora influenser från andra människor. Att läsa andras böcker räcker inte. Därför söker jag mig till samarbeten, som manga, tv-serier och sångtexter, sade Ishiguro.

Nästa roman kommer att handla om AI: om hur den artficiella intelligensen kommer att påverka våra samhällen och relationer. Vad händer med synen på meritokrati – hur kommer AI att förändra frågan om varför någon förtjänar ett bättre jobb än någon annan?

– Vi är bättre förberedda på en zombieattack än inför AI:s ankomst. Zombieöverfall har vi övat inför i film efter film, men det saknas fortfarande en seriös diskussion om AI, sade Ishiguro, i ett av få utslag av skämtsamhet under pressträffen.

Riktig hetta blev det egentligen bara vid ett tillfälle under det timslånga mötet med en artig presskår: när Brexit kom på tal. Ishiguro har gjort sig känd som en uttalad motståndare till Storbritanniens beslut att lämna EU och har argumenterat för att britterna ska få möjlighet till ytterligare en folkomröstning.

– Brexit kan liknas vid att en dörrförsäljare kliver in i ett hus mitt i ett familjegräl och lovar en massa fina saker. Några veckor senare ser familjen att de här löftena inte kommer att infrias. Då säger försäljaren bara: ”Haha, ni har redan skrivit på mitt kontrakt, det finns inget ni kan göra.” Ingen visste vad ett utträde skulle betyda i praktiken. Många falska påståenden spreds under kampanjen.

Pressträffen avslutades med att Sara Danius tackade Ishiguro för en "vacker" presskonferens. Därpå förde hon Nobelpristagaren med varsam och fast hand ut ur Börssalen. 

Läs mer: Nobelpriset i litteratur till Kazuo Ishiguro

Läs mer: Fem saker du måste veta om Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro

Läs mer: Björn Wiman: Priset till Kazuo Ishiguro är ett Kinderägg till läsarna

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.