Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ken gör upp med samvetet

Vad står egentligen rapparen Ken för? I P3-programmet ”Ken Ring och hans samvete”, som har premiär på lördag, grillas han av en tuff panel: Fi-profilen Gudrun Schyman och skådespelaren Shima Niavarani jämte förre justitieministern Thomas Bodström.

Det började med ett twitter-flöde. Producenten och programmakaren Shang Imam såg en tweet där Ken Ring berättade att han alltid ”drömt om att göra radio”.

– Det vi nu gjort ihop är en blandning av underhållning och samhällsprogram. Dessutom sänds det bara som podcast – vi vill försöka nå en bredare målgrupp, de som inte lyssnar på P 3 i dag, som folk i förorten och unga invandrare, säger hon.

Gudrun Schyman mötte den omstridde Västerortsrapparen i en radiostudio för att ”komma med kritiska synpunkter på hans resonemang” om porr och pengar.

– Det blev en rolig diskussion. Jag är väl lite av ett dåligt samvete som gnager på honom särskilt när det gäller porr: Jag tycker att han har ett ganska ... slappt förhållningssätt till det faktum att det inte går att dra några riktiga gränser mellan hela det här komplexet av porr, prostitution och trafficking. Han ser inte riktigt konsekvenserna av sitt förhållningssätt. När det gäller pengar så hade vi en mer lika syn. Vi talade om välgörenhet som han är engagerad i i sitt hemland, men också om vad man gör som privatperson och hur man agerar i förhållande till strukturer inom världsekonomin, i ett större och mer politiskt sammanhang.

Ken Ring bekräftar att han bitvis delar Schymans åsikter: ”Både Gudrun, jag och Thomas är väldigt röda, där står vi på samma sida”, understryker han när DN når honom i hans andra hem söder om Mombasa i Kenya.

– Jag tror att vi lärde oss av varandra under samtalen, men i vissa ämnen skiljer sig våra åsikter åt, som porrindustrin där jag tycker att hon drar alla över en kam. Gudrun köper kläder på Myrorna och spenderar inte så mycket, men vad gör hon för resten av sina pengar? Vad gör hon för de fattiga i världen? Jag köper ett par dyra jeans, okej, men jag sponsrar också sjuttiofem fotbollsspelare i Afrika fullt ut. Jag tror på konkret gemenskap.

Ring beskriver Thomas Bodström som en seriös och påläst person.

– Men det känns också som om han döljer sig bakom sitt ministerium. Som om han skulle vilja leva och uttrycka sig mer på gatunivå, fast han är inte är där än.

”Kvinnor och svartsjuka” står på dagordningen i Rings samtal med Shima Niavarani.

– Hon är väldigt feministisk, allt handlar om det – ”gräset är grönt – ja, men det är ännu grönare om en kvinna går på det!”, typ. Den stora skillnaden mellan oss är att hon tycker att kvinnan ska vara lika mycket värd som mannen, medan min åsikt är att kvinnan är mer värd än mannen. Det är kanske jag som borde jobba i Feministiskt initiativ ...

Lever vi i en allt mer samvetslös tid?

– Jag tror att folk i dag framför allt är mindre rädda för konsekvenserna av vad de gör. Problemet är nog att individen har blivit mer egoistisk.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.