Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kenneth Gärdestad: Vi har haft ett gott samarbete

Kenneth Gärdestad hemma i villan där han och Ted spelade in mycket av sin musik.
Kenneth Gärdestad hemma i villan där han och Ted spelade in mycket av sin musik. Other: Nicklas Thegerström

Ted Gärdestads bror, Kenneth Gärdestad, är förvånad över att kritiken mot filmproduktionen för ”Ted – för kärlekens skull” kommer nu.

– Vi har haft ett gott samarbete, säger Kenneth Gärdestad.

I en artikel publicerad på DN Kultur under onsdagen riktar Sara Zacharias, dotter till Ted Gärdestad, hård kritik mot filmen om hennes pappas liv. Enligt henne och hennes bror har de gjort allt i sin makt för att stoppa filmen från att bli av, eftersom de menar att bilden av den folkkäre artisten är skev och att Ted Gärdestads privatliv hängs ut. 

Läs mer: Gärdestads dotter: Gjort allt för att stoppa filmen om vår pappa 

Sara Zacharias är särskilt kritisk mot att filmens regissör, Hannes Holm, i en intervju med Expressen sagt att familjen stöttat filmprojektet.

– Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå har funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto, sade Hannes Holm till Expressen.

Läs mer: Producenten: Filmen om Ted var nära att stoppas 

Nu berättar Kenneth Gärdestad för DN att han är förvånad över att konflikten kommer upp till ytan samma dag som filmen ska ha premiär och att familjen inte gett sitt godkännande.

– Det beror ju på vad man menar med familjen naturligtvis. Familjen är ju jag det, och mina barn och min pappa också som levde då när filmprojektet började. Nästa sida är ju Sara, Teds barn. I min värld var det en diskussion om att stoppa filmen i början av projektet. Sedan kom signaler om att allting var okej, och det har vi levt med. Sedan har inte Sara känt sig så bekväm med att uppleva att filmen innehöll stråk av sjukdom som Ted skulle ha drabbats av, men det är ju bara sant att han var sjuk, säger han och fortsätter:

– Vi har haft ett gott samarbete, jag har deltagit hela tiden i filmens produktion genom att vara lyssnande till vad som har hänt, vad som gjorts och vilket läge man befinner sig i. Däremot har jag inte varit delaktig i hur filmen ska uttryckas, det har legat hos regissören att ta hand om den frågan och vi har haft stort förtroende för det, säger Kenneth Gärdestad.

Har du och Sara Zacharias pratat med varandra om detta?

– Vi har inte diskuterat den här konflikten. Vi har pratat genom andra, vilket inte är bra. 

Har ni någon kontakt i dag?

– Nä, jag orkar inte helt enkelt. Det är känslomässigt svårt för mig, säger Kenneth Gärdestad.

Läs mer: Filmrecension: Inget som inte redan sagts i ”Ted – för kärlekens skull”  

Han menar att filmen om hans bror är ”väldigt snäll”.

– Ted framstår ändå som en stor person, det tycker jag nog. Samtidigt är det så många sidor av Ted som det finns att berätta om. Den musikaliska, den filosofiska, det känslomässiga, den kärleksfulle. Sedan hade han otur i livet genom att han blev psykiskt sjuk. Det kan man inte gömma, det var ju faktiskt så. Om Sara tycker att det känns svårt att se Ted tolkad på det här sättet ska jag säga att både hon och andra som har sin bild av det inte har den blekaste aning om det. Det var mycket svårare än så. Vi levde med det och såg massor av svåra och oroväckande saker som var svåra att ta hand om. Det uttrycks inte i filmen, säger Kenneth Gärdestad.

– Jag tänkte i att det skulle berättas mycket djupare om sjukdomen, men så är inte filmen. Filmen tar upp problematiken utan att göra det till en fråga om för och emot. Det är sant att han drabbades av psykisk sjukdom, det går inte att komma ifrån. Samtidigt är psykisk sjukdom väldigt svår att leva med, det gjorde vi i vår familj. Ted bodde hos mig när han blev sjuk. När han var frisk var han utlevande och umgicks med tjejer mycket, men när han blev sjuk var det jag som tog hand om Ted. Sen fanns det folk utifrån som hjälpte Ted till ett socialt möjligt liv, som Janne Schaffer, Per Ragnar och Michael B. Tretow, säger han.

Kenneth Gärdestad har under lång tid arbetat med att lyfta frågan om psykisk ohälsa.

– Att Ted var sjuk fick också mycket gott med sig. Jag och Ted kom väldigt nära varandra då, vi levde ju tillsammans. Så jag kände att jag var ett stöd för Ted och det hade han också. Han blev väldigt ensam då, det var ingen annan som tog hand om honom. Den här kärleksfulle personen som alla ville känna försvann ju i och med att han blev sjuk. Vi fick ta hand om den konflikten, där var inte Sara med i över huvudtaget. De andra ville ju som Sara gör nu, inte berätta. Det ligger liksom två olika socialpsykologiska konflikter där. Vi ville berätta från vår sida, som tog hand om hans sjukdom, sen fanns det de som bara ville mörka det hela, säger Kenneth Gärdestad.

DN har varit i kontakt med regissören Hannes Holm som inte vill ställa upp på en intervju.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.