Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Kent kompas av tre kilo bilder

En av bilderna i boken.
En av bilderna i boken. Foto: Jesper Waldesten
På onsdag släpps Kents nya album. Skivan kompas av en kaskad av fotografier, texter, collage och teckningar skapade av Jesper Waldersten under inspelningen. Nu är allt samlat i en trekilosbok.

Den kom till i en fransk skivstudio och heter ”Kent Waldersten – Lägg er inte i!”. En ilsket blodröd långbläddring till bautabok som torde sätta tusentals Kentfans i brand denna vår.

Allt började med ett oöppnat paket.

Den 19 januari 2010 skickade Waldersten ett urval illustrationer till Kentsångaren och låtskrivaren Jocke Berg via dennes skivbolag. Den applåderade illustratören Waldersten har en lika djup som långvarig relation till rockmusik, hans pappa producerade The Boppers i den studio i Älvsjö som just Kent nu äger.

– Jag hade en idé då om följa ett band från ax till limpa, en abstrakt bok utan intervjuer och typiska bandfoton och Kent var ett sådant kollektiv som det skulle gå att närma sig, de hade tillräckligt mycket omkring sig som jag skulle kunna fylla, förklarar han när vi ses i hans bildrika ateljé nära Mälaren utanför Mariefred där han numera bor.

Jocke Berg svarade dock inte ens på förslaget.

Ett halvår senare lärde Jesper Waldersten känna Martin Sköld, Kentbasisten som också bosatt sig i där, genom idyllens badmintonklubb. Vänskap uppstod. Snart gjorde de ett gemensamt konstprojekt i Grafikens hus – sextio koppartryck kompade av spejsig Sköld-musik.

Det försvunna paketet till herr Berg undvek Waldersten ändå att nämna, tills det slank ur honom under en kväll med vin.

Det uppdagades nu att paketet aldrig nått någon i Kent utan av outgrundliga skäl försvunnit i skivbolagets inre. En månad senare ringer det, det är Martin Sköld:

”Hallå, jo du, jag har talat med Jocke – skulle du vilja följa med oss när vi spelar in nästa skiva, i Provence?”

Åtta dagar senare lyfte planet till Saint Remy. Sjutton intensiva inspelningsdagar och nätter i en ytterst rymlig byggnad i sten följde.

Hur tog du dig an detta oprecisa uppdrag?

– Jag flyttade ner hela min ateljé dit. Men jag hade ingen annan plan än att försöka använda min sociala kompetens för att snurra runt där i allt som pågick, jag visste ju inte alls hur det skulle sluta. Man kan inte vara för nära eller för långt ifrån det som händer. Det är lite som att komma in i en ny familj – eller HD-gäng (skratt), man blir lite av en hangaround.

Jesper Waldersten flyttade in sina prylar och sov i samma del av byggnaden som Sköld placerat sin basförstärkare i. De andra medlemmarna ställde – utifrån rumsklangerna – ut sina utrustningar under takkupoler eller i trappor. Själv jagade han runt i det spatiösa huset för att inte missa något avbildningsbart. På kvällarna samlades de efter middag och gick igenom nästa låt. Ibland visade han bildspel på sina foton, illustrationer eller objekt som han skapat under dagen.

– Vi jobbade alla fram till fyra, fem på nätterna – och då satt jag ofta kvar ännu längre och gick igenom vad jag gjort och skannade bilder och idéer. Jag ville inte komma hem med sjuttio hårddiskar fulla av osorterat material.

Den 300-sidiga boken rymmer både foton, teckningar, textfragment från Bergs låtar, målad rekvisita, som stenar, collage i en rad genreöverskridande kombinationer. Här och var medverkar Kentarna i bilderna som objekt försedda med råa masker och annan konstnärlig utsmyckning.

– Den här ... kompotten blev mitt sätt att uttrycka mig. Att det kan vara rörigt, går snabbt och att dessutom jobba till musik är jag väldigt van vid. Redan som liten satt jag på nätterna med hörlurarna på och målade när familjen lagt sig. Stereon är fortfarande på nittio procent av tiden när jag arbetar, säger han – och tillägger att han alltid trivts bättre med musiker än de egna kollegerna.

– Det finns något mycket mer givmilt mellan musiker, man repar ihop och delar bokstavligen med sig av riffen. Jag har aldrig gillat vare sig konstnärer eller gallerister, säger han och skrattar.

Efter sjutton dygn som kamerabeväpnad hangaround kring Kent, vad i deras bandkemi och arbetsmetodik överraskade dig?

– Hur de sätter låtarna. När de byggde upp en låt så kunde Jocke sjunga grundversionen och man bara satt där och kände att ”här föds något, fy faan vad vackert” – och sedan bröt de ner låten i smådelar, bara totalt förstörde den, tyckte jag. Fast sedan drog den där Kentmaskinen i gång, timme efter timme och så, till slut, så var låten fantastisk igen. Deras arbete som demokratiskt kollektiv imponerade verkligen på mig.

Du tycks jobba mycket på studs. Många bilder ser ut att vara hastiga infall på instinkt och plötsliga uppdykande idéer, snabba streck snarare än metodiskt bearbetade idéer.

– Jo, där ligger nog jag och Kent långt ifrån varandra. Men jag är också paradoxal i det där – jag släpper ut saker snabbt ibland, men ser man på den här boken så är den ju också genomjobbad fast den i sig består av många, många olika delar. Och Kent skulle säkert också kunna spela in sin musik väldigt snabbt, men de vill förädla, de ska ju leva länge med låtarna och turnera med dem i många år.

Vad handlar din bok om?

– Jag vet inte riktigt än, men man kan nog säga att den handlar om den här Kentskivan och min upplevelse av att vara tillsammans med dem. Jag tror att den också är en beskrivning av den kreativa processen, som är all over the place. Jag har velat fånga den känslan utan att försöka skriva någon på näsan, säger han och påpekar att den allra sista sidan i boken pryds av en bild av just det paket som Jocke Berg aldrig fick i januari 2010, och som aldrig återfunnits.

Spelar congas på Kents skiva

Spelar congas på Kents skiva.

Boken ”Kent Waldersten – Lägg er inte i!” släpps den 5 maj.

Kent släpper sitt nya album ”Jag är inte rädd för mörkret” onsdag den 25 april. Bandet presenterar skivan på en presskonferens på Berns på tisdag.

Jesper Waldersten är född 1969, äger tre elgitarrer, en hund och spelar congas på Kents nya album.

Hans illustrationer har bland annat prytt Dagens Nyheter, han har vidare arbetat som art director och visats på flera utställningar, däribland Galleri Charlotte Lund i Stockholm, Grafikens hus och Färgfabriken.

Han regisserar närmast en video åt Ane Brun.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.