Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kerstin Ekman om Akademien: ”Vilka tackar ja till en plats i denna misär?”

Svenska Akademien har, 29 år efter att Kerstin Ekman lämnade arbetet, nu beviljat henne utträde. Beskedet kom i ett pressmeddelande på måndagen. 

— De har inte rätt att bevilja mig det som var ett faktum redan 1989, skriver hon i en kommentar till DN.

Vid lunchtid på måndagen skickade Svenska Akademien ut ett pressmeddelande i vilket det stod att Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg nu tillåts lämna Akademien. Längst ned, på en egen rad, stod det: ”Även Kerstin Ekman beviljas härmed utträde.”

I en kommentar till DN Kultur skriver Ekman:

”Svenska Akademien hade ingen som helst juridisk eller stadgeenlig rätt att neka mig utträde år 1989. De påstod att det var förbjudet därför att de var rädda för ’strömhopp’ ur akademien. Det var Erik Lönnroths uttryck. Att öppna en civilrättsprocess mot akademien skulle ha varit tidsödande och störande. Jag har under de här 29 åren haft annat att göra. Jag har skrivit böcker. Jag har varit fri. 

Nu ’beviljar’ de mig plötsligt utträde. De har inte rätt att bevilja mig det som var ett faktum redan 1989. Men denna desperata lilla skara som misskött akademien försöker fortfarande tala ett slags maktspråk. Vi förbjuder. Vi beviljar. När det strömhopp ut ur akademien som Lönnroth befarade nu är i full gång är de desperata. De måste vara 12 stycken närvarande för att kunna göra inval. Hur ska det gå till? De är tio. Ska de sticka en röstsedel i handen på den som inte längre vet om det är julafton eller akademisammanträde? Ska de handklova någon av dem som ’inte längre deltar i akademiens arbete’ och sätta vederbörande i en taxi? Och om de lyckas att göra inval ska det bli väldigt roligt, ja, rent av underhållande att se vilka som tackar ja till en plats i denna misär.”  

Läs mer: Fyra personer beviljas utträde ur Akademien 

Läs mer: Krisen i Svenska Akademien – detta har hänt 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.