Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/keyyo-hjalper-trangbodda-att-bo-smartare-jag-vet-hur-jobbigt-det-kan-vara/

Kultur

Keyyo hjälper trångbodda att bo smartare: ”Jag vet hur jobbigt det kan vara”

Bild 1 av 3
Foto: Josefine Stenersen, Josefine Stenersen
Bild 2 av 3
Foto: Josefine Stenersen
Bild 3 av 3
Foto: Josefine Stenersen

En hård bostadsmarknad kräver ibland finurliga lösningar. I SVT:s nya satsning ”1/2 rum och kök”, som startar på måndag, hjälper Kristina ”Keyyo” Petrushina personer att piffa upp mycket små bostäder.

Trångboddheten blir allt vanligare i Sverige. Enligt en studie av Statistiska Centralbyrån 2019 bor 17,4 procent av svenskarna trångt. Allra mest ökar trångboddheten bland ungdomar. 

I kölvattnet av denna utveckling släpper SVT ”1/2 rum och kök”. Programmet riktar sig till människor som har väldigt ont om plats i sina boenden. Programledare är Kristina ”Keyyo” Petrushina, känd bland annat från Youtube. Hon tycker att det är hög tid för ett sådant program.  

– Det är något jag själv hade velat se. När jag flyttade till Stockholm för att jaga lyckan så levde jag i en väldig ovisshet ett tag. Jag vet verkligen hur jobbigt det kan vara, säger hon när DN träffar henne.

Hon understryker att hennes nya program inte ska betraktas som ännu ett inredningsprogram. 

– När folk beskriver det här programmet på det sättet misstar de sig, det är mer än så. Vi visar det problematiska med att bo trångt, men också att det finns möjligheter för folk att påverka och förändra sin bostadssituation.

I sex avsnitt får tittarna följa personer som bor i alltifrån små lägenheter till i sina bilar. Men även på andra mer okonventionella ytor – som i en hall eller i ett hörn bakom ett draperi. 

I det sistnämnda fallet skapade teamet en boendelösning som är enkel att återställa. En fördel för alla personer som flyttar runt mellan olika lägenheter.

Ser du det här som ett samhällsproblem? 

– Ja, vi träffar i serien personer runt om i Sverige som befinner sig i liknande situationer av olika anledningar. Att uppmärksamma den verkligheten tycker jag är viktigt. 

Till sin hjälp i programmet har hon trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt. Det är de som planerar, mäter och bygger om bostäderna. Tanken är att inspirera tittarna så att de själva kan förbättra sina boenden med enkla medel.

Keyyo berättar om när en av snickarna, Patrik, tog fram sitt skärp och sa ”nu ska vi göra en klädhängare av detta”.

– Det är det som är roligt, att bli inspirerad. Trillingsnickarna anpassar sin kunskap i programmet och lär tittarna hur man på ett enkelt sätt kan åstadkomma en förändring i sin bostad.

Vad Kristina Petrushina gör härnäst är hon mycket hemlighetsfull om. Hon avslöjar dock att det är ett hemligt projekt baserat på ett av hennes största intressen.
Vad Kristina Petrushina gör härnäst är hon mycket hemlighetsfull om. Hon avslöjar dock att det är ett hemligt projekt baserat på ett av hennes största intressen. Foto: Josefine Stenersen

Den 23-åriga programledaren betonar att hon vanligtvis inte är särskilt händig, men att programmet lärt henne mycket nytt. 

– Jag tyckte inte om träslöjd i skolan. Men nu när jag suttit i karantän hela veckan på grund av coronasmittan så har jag faktiskt lyckats spackla hemma. Jag har också målat väggar och skapat nya utrymmen för att få mer plats för mina kläder. Det är kul att upptäcka att det inte är så himla svårt som man tror.  

Vad var den största utmaningen för dig med detta program? 

– Att jag inte är snickare, min roll är som programledare. Ibland tänkte jag att min kompetens inte räckte till för att leda den här serien. Men där har trillingsnickarna överbevisat mig. Det gick visst!

Vilka av dina tidigare erfarenheter har hjälpt dig?

– Jag vet hur unga vuxna fungerar. Vad de bryr sig om och vad de lyssnar till. Därför tror jag att personerna vi möter i programmen har öppnat sig på ett bra sätt. Dessutom kan jag ju relatera till situationen att bo väldigt trångt eftersom jag själv har levt så efter att jag tog studenten.

Har arbetet med serien förändrat din syn på hur trångt det går att bo?

– Absolut. Jag har lärt mig att det finns fler sätt att bo på än bara inom fyra väggar – som i en husbil, i en korridor, på en båt, bakom ett duschdraperi och på 10 kvadratmeter. Hur bekvämt det är är förstås en annan fråga. Men det vore skönt att ha så pass nära till kylskåpet för att kunna öppna det med foten, säger hon och skrattar.  

Vad Kristina Petrushina gör härnäst är hon mycket hemlighetsfull om. Hon avslöjar dock att det är ett hemligt projekt ”baserat på ett av mina största intressen”.  

”1/2 rum och kök” har premiär den 30 mars 2020 på SVT.

Läs mer:

Filmfredag tipsar: 20 sevärda serier från 2020 att strömma

Scenrecension: Youtubestjärnan Keyyo får publiken att skratta och snyfta