Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Khemiris text kan bli nystart för antirasism

Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Historiens mest lästa svenska kulturartikel? På nätet har över en halv miljon tagit del av Jonas Hassen Khemiris text ”Bästa Beatrice Ask”. Artikeln ses som en nystart för antirasismen.

En av de många som läste och påverkades i djupet av Jonas Hassen Khemiris text var kriminologen och författaren Leif GW Persson.

– Så långt jag kan minnas är det nog den mest drabbande kulturartikel jag läst på svenska. Slutet får jag rysningar av: ”Du kan gå nu.” Den repliken har jag hört många gånger när jag varit ute med polisen.

– Någon gång ibland, det händer inte ofta, så läser jag något som får mig att tänka ”Helvete, det där borde jag ha skrivit själv”. Men den här gången var det så praktiskt att det hade jag inte kunnat. Jag har stått och iakttagit detta på håll, men jag har inte behövt uppleva det inifrån. Jag funderar nästan på att teckna en prenumeration på DN, säger Leif GW Persson.

Rami Al-khamisi var 2008 en av dem som grundade förortsorganisationen Megafonen. Han skrev under torsdagen ett inlägg på SVT Debatt med utgångspunkt i Jonas Hassen Khemiris text där han går till hårt angrepp mot Reva-projektet.

Han tror att anledningen till att texten fick ett sådant kolossalt genomslag är att det finns en tydlig önskan hos den svenska befolkningen om att få höra hur svensk vardagsrasism upplevs på individnivå.

Men Rami Al-khamisi påminner om att man inte får slå sig till ro bara för att man berörts av texten.

– Titta dig omkring. På din arbetsplats, i ditt bostadsområde. Det är så oerhört segregerat och det stämmer inte alls med den självbild man kanske har av ett mångkulturellt samhälle.

Journalisten och programledaren Jessika Gedin var en bland många som hyllade texten på Twitter.

– Vad Jonas Hassen Khemiri gör är ju det där magiska som bara riktigt bra författare kan: han har den faktiska förmågan att förflytta ens själ till en annan plats/tid/kropp. Kanske inte just Beatrice Asks själ, men läsarens. Och det är så oerhört viktigt. Att han inte bara förklarar utan på riktigt får oss att förstå. Att det inte finns något främmande Dem – bara ett viktigt Vi, konstaterar Jessika Gedin.

Författaren Bodil Malmsten skrev under gårdagen flera inlägg på Twitter angående texten och dess följdverkningar. Hon är lyrisk över den.

– Jag står inte ut om ämnet är rätt men om det inte är välskrivet. Tyvärr, jag är en snobb. Men Khemiris text, jag finner inte ord. Han är värd ett bättre omdöme än vad vi kan komma på. Genomslaget för hans text är också ett försvar för att folk vill ha kvalitet. Det är som med Zaremba om vården och Hökerberg om tiggarna, säger Bodil Malmsten och syftar på två mycket uppmärksammade artikelserier som nyligen publicerats i DN.

Tror du att författare kommer att ta större plats i den offentliga debatten?

– Jag hoppas verkligen det. Det verkar som att det kommer en generation nu som inte tänker nöja sig med att sitta på rumpan. De vill ha förändring.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.