Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/khruangbin-har-forlorat-den-vildvuxna-funkigheten/

Skivrecensioner

Khruangbin har förlorat den vildvuxna funkigheten

Khruangbin.
Khruangbin. Foto: Tamsin Isaacs

Khruangbin bygger en egen liten värld av influenser. På nya albumet ”Mordechai” har instrumentalbandet dessutom börjat använda vokala inslag. Resultatet blir blandat.

På tredje albumet visar Khruangbin än en gång att de, till skillnad från de flesta, faktiskt har utnyttjat strömningsamhällets oändliga möjligheter. Houston-trion blandar afghansk pop, thailändsk funk, calypso, dub, gitarrfigurer ur malisk blues, Rotary Connections flumsoul och mycket mer och bygger en egen liten värld, en algoritmisk filterbubbla av world music från förr, där iranska sångerskan Googoosh är – minst – lika viktig som, säg, Neil Young. Utan att kliva för långt ut i det okända och riskera att förlora Pitchfork-publiken.

Den stora nyheten på ”Mordechai” är att det utpräglade instrumentalbandet genomgående använder vokala inslag. Basisten Laura Lee Ochoa har greppat mikrofonen, med blandat resultat. Khruangbin förlorar något av den tilltalande vildvuxna funkigheten från förr när låtarna struktureras runt Lee Ochoas i och för sig svalt fina röst.

Bästa spår: ”Father bird, mother bird”

Läs fler recensioner av Mattias Dahlström till exempel av Bob Dylans nya album

Ämnen i artikeln

Dagens skiva
Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt