Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kickstarter stoppar finansieringen av Heberleins nya bok om våldtäkt

Ann Heberlein
Ann Heberlein Other: Beatrice Lundborg

Kickstarter avbryter finansieringskampanjen för Ann Heberleins planerade bok ”Våldtäkt och kultur”. Plattformen menar att projektet är hatiskt och kan bidra till intolerans och diskriminering.

Ann Heberleins planerade bok skulle heta ”Våldtäkt och kultur – en kartläggning av gruppvåldtäkter i Sverige 2012–2017”. Kickstarter, som är en internationell plattform för gräsrotsfinansering av olika projekt, anger att de stoppade insamlingskampanjen natten till fredag den 26 januari. 

– Jag fick ett mejl i morse från Kickstarter om att projektet var ”suspended” på grund av anmälningar om ”inappropriate content”, men jag har inte fått någon annan förklaring. Jag vet inte vem som har anmält och jag vet inte vad i mitt projekt som är stötande, säger Ann Heberlein.

Målet var att samla in 400.000 kronor på en månad. Kampanjen startade den 23 januari och före stoppet hade 416 sponsorer bidragit med sammanlagt 161.704 kronor.

Något skäl till hävandet av insamlingen anges inte offentligt av Kickstarter, men på Twitter har en person publicerat en motivering som han i egenskap av sponsor säger sig ha fått på mejl från Kickstarter:

”Olämpligt innehåll, som inkluderar, men inte begränsar sig till explicit eller pornografiskt material. Hatiskt eller kränkande innehåll som misslyckas med att uppfylla Kickstarters inkluderande anda genom att bidra till diskriminering, trångsynthet eller intolerans mot marginaliserade grupper.”

På Kickstarters projektsida presenterar Ann Heberlein boken som en undersökning av ”relationen mellan normer, värderingar och sexbrott, med fokus på gruppvåldtäkter”. Eftersom Brottsförebyggande rådet (Brå) inte längre för statistik över sexualförbrytares etniska bakgrund vill hon själv göra en sådan kartläggning: 

”I mitt projekt ’Våldtäkt och kultur – En kartläggning av gruppvåldtäkter i Sverige 2012-2017’ kommer jag att utföra en statistisk analys av samtliga domar i gruppvåldtäktsmål under åren 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017 med hänsyn till förövarens ålder och födelseland.”

– Jag ser det här som ett utslag av aktivism, för det finns inget stötande i mitt projekt. Det jag vill göra är att undersöka vad vi kan hitta för bakomliggande faktorer till att sexualbrotten har ökat kraftigt i Sverige det senaste decenniet, men kanske framför allt de senaste åren, säger hon.

Kan du förstå kritiken att ditt projekt riskerar att sprida hat mot utsatta befolkningsgrupper?

– Nej, faktiskt inte, därför att det här handlar om statistik och vi kan inte undanhålla fakta för att de skulle vara ofördelaktiga för vissa grupper. Jag är heller inte ute efter att stigmatisera utpekade grupper utan av att få ner antalet våldtäkter.

Men det finns väl andra faktorer än etnicitet som kan förklara våldtäkter?

– Jo, absolut. Den faktor som kanske är allra viktigast är alkohol. I i princip alla gruppvåldtäkter är alkohol inblandat, antingen är offret berusat eller både offer och förövare. Också sociala medier är en bidragande orsak, det kan vara unga flickor som har träffat någon via Instagram och sedan råkat illa ut.

Kommer du ta kontakt med Kickstarter för att försöka få beslutet ändrat?

– Det har jag redan gjort, men jag har inte tid att vänta på detta, för jag är i full gång med min forskning och jag planerar att bli klar med den här rapporten lagom till Almedalen. Det jag gör nu är att i stället samla in pengar privat.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.