Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kina kritiserar SVT:s satirprogram – redo att ”vidta åtgärder”

Foto: Hannah Modigh/Jessica Gow/TT

SVT:s satirprogram Svenska nyheter har hamnat i blåsväder efter fredagens program. I programmet drivs det med de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Kina efter att tre kinesiska turister omhändertogs av polis i Stockholm förra helgen.

Kinesiska ambassaden kräver nu en ursäkt av SVT.

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina går in i ett nytt skede. Förra helgen omhändertogs tre kinesiska turister vid ett hotell i centrala Stockholm efter att personalen upplevt dem som hotfulla. Polisen körde dem till tunnelbanestationen vid Skogskyrkogården i södra Stockholm där de släpptes av med sin packning.

Händelsen filmades och spreds snabbt i traditionella och sociala medier i Kina. Kinesiska ambassaden i Stockholm gjorde ett skarpt uttalande mot Stockholmspolisen där svenska polisens beteende fördöms. 

På fredagskvällen tog satirprogrammet Svenska nyheter upp händelsen och gjorde en satirisk informationsfilm om de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Kina och vad kinesiska turister skulle tänka på när de var i Sverige. Bland annat poängterades det att svenskar inte bajsar utanför historiska byggnader eller vid matbordet och att alla människors lika värde inte omfattar kineser.

Kinesiska ambassaden skriver i ett uttalande att programmet ”skandalöst förolämpade Kina” och att programledaren Jesper Rönndahl gjorde kommentarer som var ”grova förolämpningar” och som var en ”ondskefull attack på Kina och det kinesiska folket”.

Ambassaden fördömer programmet å det starkaste och har även skickat en protest till SVT och uppmanar tv-kanalen och programmet att omedelbart be om ursäkt. ”Vi förbehåller oss rätten att vidta ytterligare åtgärder” avslutas uttalandet med.

Thomas Hall, programchef på SVT Nöje, berättar för DN att han under lördagsförmiddagen blev uppringd av en tjänsteman på kinesiska ambassaden men vill inte ge detaljer om vad som sades under samtalet.

– Han jag pratade med framförde sina åsikter om programmet och tyckte det var rasistiskt och krävde en ursäkt. Jag förklarade att vi absolut inte ser det som rasistiskt. Det är satir och vi driver med rasistiska nidbilder, därmed kan vi inte heller be om ursäkt, säger han.

Godtog han förklaringen?

– Nej, så mycket kan jag säga. Han fortsatte att kräva en ursäkt. Jag gissar att det kommer att komma ett formellt brev till SVT med samma uppmaning.

Vad har ni fått för fler reaktioner på just det här inslaget?

– Jag har inte lusläst allt, men kollade efter lunch på sociala medier och där såg det rätt balanserat ut. Jag har fått ett mejl där de ställer lite kritiska frågor, men i övrigt verkar det som att de flesta har förstått satiren, säger Thomas Hall.

Jesper Rönndahl kommenterar händelsen på sitt Instagram-konto med orden ”Aoo näe nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en supermakt”.

DN söker Jesper Rönndahl för en kommentar.

Läs mer: Turister avvisades från hotell – Kina kritiserar svensk polis 

Läs mer: Sverige svartmålas efter avhysning av kinesiska turister 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.