Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kina-stoppar-ytterligare-en-svensk-film/

Kultur

Kina stoppar ytterligare en svensk film

Nisti Stêrk vars film ”Blott Sverige svenska komedienner har” stoppas i Kina. Foto: Hampus Andersson

Kina har stoppat ytterligare en svensk film. Den här gången är det filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har” som inte får visas på de kinesiska filmdukarna, rapporterar Expressen.

TT Text

Filmens regissör och manusförfattare Nisti Stêrk har varit i Kina för att visa filmen på bland annat en filmfestival, men flera av de planerade visningarna ställdes in.

– Jag fick veta att det var på grund av relationerna mellan Kina och Sverige efter det som hände med kulturministerns prisutdelning, säger hon till Expressen.

När den svenska kulturministern Amanda Lind delade ut Tucholskypriset till den fängslade svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai tidigare i november hotade den kinesiska ambassadören i Sverige med att det skulle få ”konsekvenser”.

Läs mer: ”Cold case Hammarskjöld” stoppas från att visas i Kina

Nisti Stêrk säger till Expressen att ägarna till ett kulturhus som visade hennes film blivit intagna på förhör och utskällda av de kinesiska myndigheterna.

Dokumentären ””Cold case Hammarskjöld” har också stoppats från att visas i Kina. Skälet ska vara att den är delvis svenskproducerad.