Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kinas ambassad till attack mot svensk journalist

Jojje Olsson
Jojje Olsson Foto: Mela Pan

Efter en artikel om Kinas förhållande till svenska journalister har Kinas ambassad i Stockholm gått till hård attack mot frilansjournalisten Jojje Olsson. Men svenska myndigheter är tysta.

– Om ingen tar ställning kommer ambassaden att fortsätta, säger Jojje Olson.

Jojje Olsson har bevakat Kina på nära håll i över tio år, tidigare på plats i Kina, i dag från Taiwan. Ändå har han aldrig varken hört eller varit med om något liknande.

– Jag måste säga att jag blev ganska överraskad, säger han till DN.

Efter en artikel i Expressen om hur Kina aktivt straffar journalister som försöker granska eller komma nära regimen publicerade ambassaden den tredje juni ett pressmeddelande där de anklagar artikeln för att innehålla lögner och falska påståenden. Därefter går de till skarp attack mot Jojje Olsson.

”Olssons lögnaktiga och skamliga beteende visar tydligt att han inte är en varken ärlig eller trovärdig person”, skriver de bland annat i artikeln.

I pressmeddelandet tas även de svenska medborgarna Peter Dahlin och Gui Minhai upp, tillsammans med de brott Kina anklagar dem för att ha begått i landet. Människorättsaktivisten Peter Dahlin fängslades i 23 dagar 2016. Förläggaren Gui Minhai hålls kvar i landet sedan 2015.

Jojje Olsson har skrivit en bok om de båda svenskarna och menar att ambassadens agerande är en del av ett mönster där landet testar gränserna för vad de kan komma undan med. Nu är han orolig för att de signaler ambassaden sänder ut ska skrämma andra till tystnad.

– Kinesisk propaganda kan vara ganska effektiv, även här, säger han.

Ambassadens uttalande har kritiserats hårt av bland andra Journalistförbundet och Reportrar utan gränser. Svenska myndigheter har ännu varit tysta. Jojje Olsson menar att det beror på en tvekan inför att markera mot Kina och hänvisar till att det tog 842 dagar innan Sverige fördömde fängslandet av Gui Minhai.

– En stor anledning till att Kina vågar trappa upp och hänga ut är att man inte stött på problem eller fördömande från Sverige, då ser man det som riskfritt, säger han.

Dagens Nyheter har sökt Utrikesdepartementet för en kommentar. UD har inte återkommit.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.