Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kjell-albin-abrahamson-dod/

KULTUR

Kjell Albin Abrahamson död

Kjell Albin Abrahamson mottog ifjol H M konungens medalj (8:e storleken högblått band) ”för betydande insatser som författare och journalist”.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges Radios mångårige Östeuropakorrespondent Kjell Albin Abrahamson har avlidit, 71 år gammal. ”Östereuropa har förlorat sin största vän, Sverige en av sina mest skarpsinniga röster och vi vår Albin”, skriver familjen i ett mejl till DN

”Det är med stor sorg vi skriver för att meddela att vår pappa, radioprofilen, utrikeskorrespondent, författaren och föreläsaren Kjell Albin Abrahamson dog torsdagen den 22 september 2016 av sviterna av en stroke efter en kort tid i sjukhus i Gdynia, Polen.”

Kjell Albin Abrahamson var under 1970-talet verksam bland annat som dramaturg på Sveriges Television och som redaktör för Polens statsradio. Under 1980-talet gjorde han sig ett namn på Sveriges Radio, först som kulturchef och senare som Östeuropakorrsepondent vilket skulle bli det värv han främst förknippas med.

En familjebegravning kommer att ske i Alsen, i det Jämtland som han älskade över allt annat. Familjens mejl till DN

Abrahamson har mot sitt nekande uttretts av Säpo för misstankar om att ha varit agent för Östtysklands hemliga säkerhetstjänst Stasi. Hans bok ”Låt mig få städa klart!” (2014) är en brandskrift mot all sorts kommunism, en bok DN:s ledarskribent Erik Helmerson tycker borde vara obligatorisk läsning i skolorna.

Han har författat ytterligare ett femtontal böcker, mest med bäring på Östeuropa men också om Victor Hugo Wickström, Jämtlandspostens stridbare chefredaktör i 1800-talets andra hälft – Östersundssonen Abrahamson var själv aktiv i Republiken Jämtland.

Kjell Albin Abrahamson efterlämnar hustru, barn, barnbarn samt sin jämtska och polska släkt som stod honom nära, enligt familjens mejl: ”En familjebegravning kommer att ske i Alsen, i det Jämtland som han älskade över allt annat. Det kommer också att hållas en allmän minneshögtid. Blommor undanbedes men donationer till Hjärtfonden uppskattas”.