Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kjell Espmark: ”Hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol”

Kjell Espmark
Kjell Espmark Foto: Christine Olsson/TT

I ett meddelande till Svenska Dagbladet skriver akademiledamoten Kjell Espmark, som häromveckan lämnade sin stol, att den enda väg framåt han ser för Svenska Akademien är att Horace Engdahl också lämnar sin plats.

I torsdags lämnade den ständiga sekreteraren Sara Danius Svenska Akademien efter ett långt möte i Börshuset. Detta efter en vecka av stora interna stridigheter i Akademien, som bland annat yttrade sig i en debattartikel i Expressen där Horace Engdahl skrev att Danius var ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Kjell Espmark, som tillsammans med akademiledamöterna Peter Englund och Klas Östergren valde att lämna Akademien den 6 april, riktar nu kritik mot Horace Engdahl i ett meddelande till Svenska Dagbladet.

”Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien”, skriver han i meddelandet.

Under måndagen publicerade DN ett upprop där över 150 svenska forskare skriver under på att Svenska Akademien, efter den senaste tidens kris, saknar legitimitet.

Krisen utlöstes av den granskning DN:s Matilda Gustavsson gjorde i november 2017, av den så kallade Kulturprofilen, som av 18 kvinnor anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp och som har kopplingar till Svenska Akademien genom bland annat sitt äktenskap med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson. Kulturprofilen själv nekar till alla anklagelser.

Horace Engdahl är själv nära vän till Kulturprofilen, och har i en intervju i DN 2016 framhållit honom som en livsstilsförebild och konstaterat att han ”lever det goda livet”.

Katarina Frostenson lämnade också, på obestämd tid, sin stol i Akademien efter det senaste torsdagsmötet.

DN söker Horace Engdahl.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.