Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kjell Espmark om Horace Engdahl: ”Det finns ingen heder kvar i hans kropp”

Kjell Espmark.
Kjell Espmark. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Efter Horace Engdahls debattartikel i Expressen går ledamoten Kjell Espmark till motangrepp i en intervju i Aftonbladet: ”Det var det skändligaste jag har läst i hela mitt liv.”

I måndags kväll kom uppgifter om att den så kallade Kulturprofilen i förhand fått reda på vilka författare som skulle tilldelas Nobelpriset vid åtminstone sju tillfällen. Detta enligt den hemliga utredning som gjorts av advokatbyrån Hammarskiöld & Co.

I tisdags förmiddag skrev Horace Engdahl en text på Expressens kultursidor där han menade att de personer som valt att avsluta sitt arbete för Akademien led av ”moralisk överlägsenhet” och att det var ett värre brott att bryta mot Akademiens tysnadsplikt än att ”ett eller annat Nobelprisbeslut sluppit ut några dagar för tidigt.”

Svenska Akademiens utredning: Kulturprofilen avslöjade sju Nobelpristagare 

Han kallar även den kallade ständiga sekreteraren Sara Danius för ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. 

Nu går ledamoten Kjell Espmark, som var en av de tre som valde att lämna Akademiens arbete i fredags och även en av de som röstat för uteslutandet av Katarina Frostenson, till motangrepp. Till Aftonbladet säger Espmark att Horace Engdahls text ”var det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv” och ”det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen”.

Espmark fortsätter: ”Att han angriper mig personligen kan jag ta, men det här är något helt annat. Det är bara falskt, hemskt.”

Läs mer: Horace Engdahl: Sara Danius sämsta sekreteraren sedan 1786 

Även Peter Englund, en annan av de tre som avslutat arbetet med Akademien, kommenterar händelserna. I en kommentar till TT säger han att hans förtroende för Sara Danius är intakt.

"Jag försäkrar dig att jag ej tänker bidra till det Horace Engdahl kallat för 'råheten' med egna inlägg", skriver Englund.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.